Priznanje bodo pesniku izročili na prireditvi ob podelitvi Veronikine nagrade, ki bo 30. avgusta na Starem gradu v Celju. Foto: BoBo
Priznanje bodo pesniku izročili na prireditvi ob podelitvi Veronikine nagrade, ki bo 30. avgusta na Starem gradu v Celju. Foto: BoBo
Marko Kravos
Dela Marka Kravosa so prevedena v devetnajst jezikov. Foto: BoBo

Kravos si je posebno mesto v slovenski poeziji utrdil s svojo poetiko med modernizmom in novimi smermi, a v izrazito pogovorni, razumljivi in humorni obliki. Njegov opus je eden osrednjih v slovenski poeziji, so še zapisali v utemeljitvi. Kravosov pesniški opus opazno določa rodno okolje - je tržaški Slovenec, pripadnik slovenske manjšine v Italiji. V utemeljitvi nagrade so kot posebnost njegove poezije izpostavljeni humornost, satiričnost in pikrost ter pesnikovo sproščenost v jeziku in metafori.

Svež korak na slovenski pesniški oder
Pesnik je enega izmed prvih vrhuncev doživel s pesniško zbirko Tretje oko, ki jo je kritika uvrstila med pomembne dosežke literarnih izdaj tistega časa, njegov pesniški polet pa kot izviren, simpatičen, blagodejen, kot svež korak na slovenski pesniški oder. Za zbirko je leta 1982 prejel tudi nagrado Prešernovega sklada. Po prelomni zbirki so sledile knjige Ko so nageljčki dišali, Potrkaj na žaro, Krompir na srcu ter več izborov, med njimi Med repom in glavo in ob njegovi 70-letnici V kamen, v vodo. Njegova dela so prevedena v devetnajst jezikov, največ v angleščino, hrvaščino in italijanščino, obsežnejše objave pa tudi v madžarščino, španščino in ruščino.

Kravos ves čas soustvarja duhovni utrip Trsta in Ljubljane. V Trstu kot dolgoletni urednik Založništva trškega tiska, kot soustanovitelj revije Zaliv, v vodstvu Slovenskega kluba in v Zvezi slovenskih kulturnih društev. V prestolnici pa je bil tudi tajnik Društva slovenskih pisateljev in predsednik Slovenskega centra PEN.

Večer, ko podelijo Veronikino nagrado
Zlatnik poezije mu bodo podelili 30. avgusta na celjskem Starem gradu, kjer bodo tradicionalno podelili tudi Veronikino nagrado. Priznanje od leta 2005 podeljuje Fit media, ki je tudi pobudnik in organizator Veronikine nagrade. Letošnji lavreat se pridružuje družbi zdajšnjih nagrajencev, ki jo sestavljajo Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner in lani Gustav Januš.