Lani je večernico prejel Mate Dolenc za zbirko kratkih zgodb  Maščevanje male ostrige, v katerih opiše svoje doživljanje narave in živali. Foto: Emka
Lani je večernico prejel Mate Dolenc za zbirko kratkih zgodb Maščevanje male ostrige, v katerih opiše svoje doživljanje narave in živali. Foto: Emka

Nagrajenca letošnje večernice, ki jo časopis Večer podeljuje za najboljšo otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo lani, bodo razglasili 20. septembra v Murski Soboti.
Jana Bauer je nominirana za delo Groznovilca v hudi hosti, ki ga je ilustrirala Caroline Thaw, izdala pa ga je Sodobnost International. Cvetka Bevc, ki je bila letos tudi v peterici nominirancev za nagrado kresnik, se za večernico poteguje s knjigo Desetka (Arsem), Neli Kodrič se je v izbor uvrstila s knjigo Ali te lahko objamem močno? (ilustriral Damijan Stepančič, založba Mladinska knjiga), Slavku Preglu je nominacijo prineslo delo Radovedne pravljice (ilustriral Kostja Gatnik, založba Miš), Dim Zupan pa se je med peterico uvrstil s knjigo Hektor in zrela hruška, ki jo je ilustrirala Andreja Gregorič (Mladika).
Petčlansko žirijo sestavljajo predsednica Dragica Haramija, strokovnjakinja za mladinsko književnost in predstavnica podjetja Franc-Franc, Aleš Debeljak, predstavnik Društva slovenskih pisateljev, Kristina Picco, predstavnica Zveze bibliotekarskih društev in IBBY, Manca Perko, predstavnica revije Otrok in knjiga, in Melita Forstnerič Hajnšek, predstavnica ČZP Večer.
Podelitev na večeru Oko besede
Žirija bo izmed petih del izbrala najboljše, nagrado pa bodo nagrajencu oziroma nagrajenki podelili na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti 20. septembra letos. Lani je šla večernica v roke Mateta Dolenca za knjigo Maščevanje male ostrige (založba Mladika), v ožjem izboru pa so bili še Feri Lainšček, Peter Svetina, Bina Štampe Žmavc in Janja Vidmar.