Lutkovno gledališče Maribor naj bi se z Rotovškega trga na Lent selilo septembra. Foto: Lutkovno gledališče Maribor
Lutkovno gledališče Maribor naj bi se z Rotovškega trga na Lent selilo septembra. Foto: Lutkovno gledališče Maribor
Zelišča Mlade čarovnice
LG Maribor, ki februarja predstavlja lutkovno predstavo Zelišča male čarovnice, bo prihodnjo sezono ponudil pod naslovom Preteklost se srečuje s sedanjostjo. Foto: Lutkovno gledališče Maribor

Ti bosta po besedah direktorice gledališča Mojce Redjko "pokazali vse zmožnosti tako nove ekipe kot novega prostora".

Po pričakovanjih mariborske občine, naj bi bila gradbena dela končana junija, avgusta naj bi opravili vse potrebne tehnične preglede, obratovalno dovoljenje pa pričakujejo septembra. Takrat naj bi bila predvidena tudi selitev gledališča v nove prostore.
Po Kanglerjevih besedah bo lutkovno gledališče igralo ključno vlogo v projektu Evropska prestolnica kulture 2012, ki bo osredotočen na brežino reke Drave, kjer se novi prostori gledališča tudi nahajajo. Ob tem računajo, da bo vlada v najkrajšem mogočem času našla tista sredstva, ki so potrebna za izpeljavo projekta EPK.
Po besedah direktorice Redjkove bodo pomenili novi prostori za Lutkovno gledališče Maribor velik preskok, saj to ne bo več majhno, ampak srednje veliko gledališče. To pomeni več predstav, več premier, več kulturnih vsebin. Veselijo se predvsem dveh odrov, pri čemer bo veliki služil razkošnejšim predstavam, ki jih do zdaj zaradi infrastrukturnih težav niso mogli uprizarjati.
Stara in nova zgodba mariborskih lutk
Gledališče bo od jeseni nudilo tudi predstave za odrasle. Poleg tega bo obsegal Muzej lutk razstave, stanovanja za gostujoče umetnike, kavarno in slaščičarno. Prva sezona v novi hiši je torej napovedana za 2010-2011, njen moto pa bo Preteklost se srečuje s sedanjostjo. Pri tem bodo poskušali na različne načine predstaviti kombinacijo "stare in nove" zgodbe mariborskih lutk.
Občina pričakuje več sredstev od ministrstva
Investicija je vredna 14,2 milijona evrov, od tega prihaja del sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalo pa naj bi pokrila mariborska občina in ministrstvo za kulturo. V Mariboru pričakujejo od ministrstva, da bo zaradi večjega obsega gledališča povečalo sredstva, ki jih letno namenja lutkovnemu gledališču, vendar na ministrstvu tega po besedah direktorja občinskega urada za kulturo in mladino Aleša Novaka še niso prepoznali.
Začetki obnove nekdanjega minoritskega samostana na Lentu in izgradnje lutkovnega gledališča segajo v leto 2007, a se je v zadnjem času zataknilo pri financiranju, med drugim s strani ministrstva za kulturo. Januarja letos to ni odobrilo sofinanciranja obnove minoritske cerkve in zunanjega avditorija minoritskega samostana, zato bo gledališče za zdaj delovalo brez njiju.