Lani so organizatorji prejeli 108 prijavljenih del, letos jih pričakujejo še več. Foto: BoBo
Lani so organizatorji prejeli 108 prijavljenih del, letos jih pričakujejo še več. Foto: BoBo

Natečaj je namenjen posameznikom, načeloma med 20. in 50. letom, vendar omejitev let ni zavezujoča. Vsak avtor lahko pošlje največ dve pesmi, in sicer na naslov mentor@jskd.si. Najbolje žgoče feferone bo izbrala žirija, v kateri so Ksenija Jus, Jure Longyka, Damjan Zorc in Gregor Podlogar.

Nagrada za najboljši feferon bo uglasbitev pesmi, uglasbeni feferon pa bo predstavljen tudi na finalu Festivala mlade literature Urška v Slovenj Gradcu, 17. oktobra 2014.

Kot so v vabilu na natečaj zapisali v Javnem skladu RS za kulturo (JSKD), "protestna pesem in družbenokritična satira nasploh nista golo rohnenje in prazno besedičenje s stokrat prežvečenimi puhlicami in rimami, ampak tudi in predvsem sposobnost satiriziranja dandanašnjika, umetnost različnih vidikov in perspektiv sodobnosti ter veščina uporabe medbesedilnih in drugih kakovostnih sorodnih postopkov, ki iz kritične misli naredijo poezijo!"

Delavnica za najbolj nadarjene

Avtorje treh najboljših feferonov bodo povabili na brezplačno literarno šolo pisanja angažirane literature z naslovom Upor v Tolminu med 22. in 24. avgustom 2014 s številnimi priznanimi mentorji. Medijska pokrovitelja natečaja sta MMC in Val 202.

Lani je žirija pregledala 108 del 70 avtorjev, najbolj pa jih je prepričala pesem Aleksandre Kocmut Slovenska pogača (preberete jo lahko spodaj).

Pet gramov luga,
eno plast luka,
dva šopka špargljev,
par svinjskih parkljev, luščine od zdroba,
dva pasja zoba,
dva mačja repa,
ščepec pohlepa,
žlico zavisti,
mišje obisti,
zavitek laži
in obilo masti.

Zamesi in spleti ga v venec,
se splača:
Slovenec se rezal bo kakor pogača.