Lani je Radio Maribor povprečno poslušalo okoli 32.500 različnih poslušalcev. Po poslušanosti je bil radio v 4. četrtletju na 10. mestu najbolje poslušanih slovenskih radijskih postaj, ki jih je v Sloveniji preko 80. Foto: Darko Koren/RTV Slovenija
Lani je Radio Maribor povprečno poslušalo okoli 32.500 različnih poslušalcev. Po poslušanosti je bil radio v 4. četrtletju na 10. mestu najbolje poslušanih slovenskih radijskih postaj, ki jih je v Sloveniji preko 80. Foto: Darko Koren/RTV Slovenija
Radio Slovenija
Jubilej so raaijci proslavili v družbi številnih glasbenih skupin, med drugim tudi Čudežnih polj. Foto: Darko Koren/RTV Slovenija

Tonska tehnika Vili Mešič in Oskar Polak sta poskrbela za prvo oddajanje in poslušalcem posredovala prva obvestila in navodila povojnih oblasti. Konec maja leta 1945 so radio preselili v studio na Koroško cesto, kjer je svoj program pripravljal do 1985, zadnjih 25 let pa radijski valovi prihajajo iz RTV-centra pod Pekrsko gorco.

Prve mesece delovanja so pripravljali približno dve uri programa na dan, ki so ga tvorila predvsem obvestila tedanjih političnih in vojaških oblasti ter informacije, pomembne za izgnance, izseljence in druge. Mariborski radio je še istega leta postal sestavni del osrednjega slovenskega radia, danes Radia Slovenija. Skupaj s Televizijo Maribor je združen v regionalnem centru RTV Maribor.
Do leta 1972 je pripravljal letno okoli 200 ur svojega programa, najintenzivneje pa se je razvijal med letoma 1976 in 1980, kar je omogočila tudi izboljšana studijska tehnika. Sredi 80. let je dobil nove, sodobno opremljene studie, radio pa se je okrepil z Radiem MM2, turističnoinformativnim zabavnim programom v tujih jezikih.
V tem tednu tako radijci slavijo obletnico, za poslušalce pa so že pripravili tudi dan odprtih vrat. Na dvorišču RTV Centra Maribor pod Pekrsko gorco so nastopile nekatere znane glasbene skupine s pestrim programskim izborom za vse generacije.
Pester program za vse okuse
Radio Maribor, ki oddaja na frekvencah 93,1 MHz, 90,4 MHz, 87,7 MHz in 93,8 MHz, namenja največ pozornosti pokrivanju dogajanja v severovzhodnem delu Slovenije. Med svojimi oddajami opozarjajo zlasti na Tribuno, kjer se krešejo mnenja o aktualnem dogajanju v lokalnem in širšem okolju, in na Mariborski feljton v nedeljo točno opoldne, v katerem se novinarji analitično lotevajo številnih tem. Tu so tudi glasbene oddaje za različne okuse, med njimi so Glasbeni radiogram, lestvica Top 17, ljubiteljem resne glasbe pa so namenjeni četrtkovi večeri s komentiranimi posnetki koncertov simfonične, komorne, operne in vokalno-instrumentalne glasbe. Pomemben del je namenjen tudi mladim v oddajah Mladi mladim, Megašolski herci, za najmlajše pa skrbijo ustvarjalci v Otroškem radijskem studiu.