Avtobiografija Dolga pot do svobode je v slovenskem prevodu izšla leta 2010 pri založbi Sanje. Foto: Založba Sanje
Avtobiografija Dolga pot do svobode je v slovenskem prevodu izšla leta 2010 pri založbi Sanje. Foto: Založba Sanje

Knjiga z naslovom Predsedniška leta (The Presidential Years), ki jo je Mandela začel pisati leta 1998, bo temeljila na petih letih, ki jih je preživel v predsedniški pisarni.

Mandela je že pripravil deset poglavij, ko mu je leta 2002 "dokončno zmanjkalo moči", je sporočila Fundacija Nelsona Mandele v Johannesburgu, ki je izdala rokopis z uvodnimi stavki knjige.

"Knjiga bo temeljila na desetih poglavjih, ki jih je zapisal sam," je povedal Danielle Melville, predstavnik fundacije, ki bedi nad zapuščino prvega temnopoltega predsednika Južnoafriške republike. Ni pa razkril, koga so angažirali, da avtobiografijo dokonča.

Rokopis se začne z naslednjimi besedami: "Možje in žene po vsem svetu skozi stoletja prihajajo in odhajajo. Nekateri za seboj ne pustijo ničesar, niti svojih imen. Zdi se, kot da niso nikoli obstajali."

Mandela je umrl decembra lani po dolgi bolezni. Star je bil 95 let. Njegova prva avtobiografija je izšla leta 1995. Prevedena je bila v številne jezike, po njej so posneli tudi istoimenski film.

Za pričujoči rokopis je zapustil navodilo, naj ga za pripombe posredujejo njegovim tovarišem, med drugim predsedniku Jacobu Zumi, podpredsedniku Cyrilu Ramaphosi in tiskovnemu predstavniku Macu Maharaju, ki je bil skupaj z Mandelo zaprt na otoku Robben.

Mandela, mednarodno znan borec proti apartheidu, je 27 let preživel v zaporu, po padcu te politike pa je postal predsednik Južnoafriške republike. Kot predsednik je služil le en petletni mandat.