Kultura
Razprodaja
Tisti sijajni občutek, ko knjigo, ki ste jo hoteli prebrati, dobite po sijajni ceni - no, nekateri pisatelji zdaj opozarjajo, da z nakupom ravnate neetično. Foto: Reuters
Philip Pullman
Pullmanova trilogija Njegova temna tvar je že od prve knjige Severni sij leta 1995 velika knjižna uspešnica, za katero je Pullman prejel tudi številne nagrade. Kot navaja Guardian, so prodali več kot 17,5 milijona izvodov in jo prevedli v 40 jezikov, prenesli pa so jo tudi na filmska platna. Za letošnji oktober je napovedan izid prve knjige naslednje trilogije, ki ima nekatere skupne junake s prejšnjo. Foto: Reuters

Dodaj v

Bodo poceni knjige res "razvrednotile izkušnjo branja"?

Legitimen ali elitističen poziv slavnega pisatelja?
7. avgust 2017 ob 12:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najbrž ste v knjigarnah ali na spletu že sami naleteli na poletne akcije in znižanja: cenejše žepnice, tri knjige za ceno dveh, razprodaja poletnega čtiva in tako dalje. Izvrstna priložnost za povečanje domače knjižnice in širjenje obzorij? Ali pa razvrednotenje pisateljskega dela? Nekateri britanski pisci niso navdušeni.

Še več kot dva meseca nas ločita od izida novega romana v priljubljeni seriji Njegova temna tvar; še preden je Philip Pullman roman sploh dokončal, se ta vzpenja na lestvici najbolje prodajanih v prednaročilu, trgovci pa v posebnih akcijah prvotno ceno že zdaj nižajo včasih tudi na polovico. Slavni avtor je zdaj javno spregovoril o tem, da poceni knjige "razvrednotijo" izkušnjo branja in pozval k ukinitvi "škodljive" doktrine "tržnega fundamentalizma", če hočemo, da literarna dejavnost sploh preživi.


Philip Pullman je med drugim predsednik britanskega Društva pisateljev, ki je začelo kampanjo s pozivom, naj založniki nehajo avtorjem odrekati zaslužek z nižanjem cen za prodajo knjig v veleblagovnicah in knjižnih klubih.

"Ni mi všeč, kadar vidim, da se moje knjige prodajajo poceni," je Pullman brez okolišenja izjavil za The Guardian. "Rad pa bi verjel, da govorim v imenu vseh pisateljev, ki so se znašli v tej pasti. Zelo lahko je priti do sklepa, da so bralci na boljšem, če imajo priložnost za nakup poceni knjig. A če je cena nerealistično nizka, samo škoduje avtorjevemu ugledu (njegovi znamki, kot zdaj temu rečemo) in zbuja vtis, da so knjige cenena roba, branje pa izkušnja, ki ni veliko vredna."

Pisatelj predlaga, naj vlada nadzoruje vpeljavo drugačnega sistema, v katerega bi bilo treba vključiti predstavnike vseh vej knjigotrškega posla. "Najti moramo rešitev, ki bo poštena za vse. Trenutno je zniževanje cen na spletu, v veleblagovnicah in knjigarniških verigah absurdno krivično. Klasičen primer je bil zadnji roman o Harryju Potterju - če je kdaj obstajala knjiga, ki bi jo lahko vsem prodali za polno ceno, je bila to ta. Pa so vsi tako zniževali cene, da se je najbrž izgubilo ogromno denarja."

"V ekosistemu knjige bi morali vsi - od pisatelja in vključno z založnikom, distributerjem, knjigarno, knjižnicami in naposled bralci - imeti korist od zdrave trgovine. Narod bi imel od tega tudi druge koristi, ki kratkoročno morda niso vidne, bi pa bile zelo očitne dolgoročno. Če pustimo, da naša knjižna kultura izumira, je to znak, da nam v resnici ni mar." Krivde za trenutne razmere Pullman sicer ne išče pri nobenem posameznem členu verige knjižne prodaje, ampak izvorno zlo vidi v "tržnem fundamentalizmu, češ da je prosti trg najboljši med vsemi mogočimi situacijami".

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
janko49
# 07.08.2017 ob 13:07
Bo poceni hrana res "razvrednotile izkušnjo hranjenja"?
jk11
# 07.08.2017 ob 13:46
Če ne bilo teh poceni paperback izdaj, ali pa akcij, jaz veliko knjig sploh ne bi kupil. Ni potem boljše da pride poceni knjiga do bralca, kot pa draga knjiga ostane na policah?
sm0ve
# 07.08.2017 ob 14:08
Ne.
Taki ceneni članki bodo razvrednotili izkušnjo branja.
Bivši uporabnik
# 07.08.2017 ob 12:55
Veseli naj bodo, da sploh še kdo kupuje knjige.
Ramus
# 07.08.2017 ob 13:08
Bodo poceni knjige res "razvrednotile izkušnjo branja"?

Ne bodo poceni knjige razvrednotile izkušnjo branja, pač pa bodo to naredile slabe knjige, ki jih po petih straneh nehaš brati,... primer knjige Janeza Janše - okopi.
Heldarion
# 07.08.2017 ob 13:35
Navadna neumnost. Knjigarne prodajajo knjige po nižjih cenah zato, ker jih imajo na zalogi več, kot mislijo, da jih bodo prodale, in obratno.

Pullman je najbrž vrhunski pisatelj, ekonomist pač ne.
jackm8
# 08.08.2017 ob 14:55
Pohvalno. Edinole pričakujemb da sporoči na kakšen način piše svoj opus. Sam se namreč ne dotaknem del, ki niso ročno kaligrafirane.
kingestone
# 07.08.2017 ob 18:11
v sloveniji sploh nimamo kaj komentirat takih člankov, ker pri nas so knjige strahotno drage zaradi izredno malih naklad.
tam so čisto drugačne relacije.
tko da dragi komentatorji, ne budalentit!
pace
# 07.08.2017 ob 15:36
Pa naj ta Philip Pulman organizira lastno prodajo iz samozaložbe in si sam določi ceno, če je tako užaljen, da se njegovo knjigo, ki so mu jo natisnili drugi v tisočih in tisočih izvodih naklade, prodaja po akcijskih cenah s popustom. Kriterij za ceno knjige ne more biti njena vsebina, ker to različni bralci različno vrednotijo in jim avtor ne more vsiljevati svojega samovrednotenja, temveč cena tiska, vezave, števila izvodov, naklade in v tem smislu. Se spomnim iz prejšnje države, ko so bile knjige v srbohrvaščini cenejše od slovenskih, ker so njihove naklade šle na jezikovno obsežnejši trg in bile večje od slovenskih, kar jim je tudi omogočalo nižje cene in to ni imelo nobene veze z vsebino.
iluvatar
# 07.08.2017 ob 13:25
knjige SO duševna hrana.
janko49
# 07.08.2017 ob 13:49
@ Ramus Težko bodo "slabe" knjige, ki se prodajajo v visokih tiražah, razvednotile knjigo.

Knjige se običajno piše zato, da jih ljudje berejo in kupujejo. Ali pa jih preberejo do konca,ali pa celo razumejo, pa je bolj stvar bralca.
Lintver
# 07.08.2017 ob 16:13
Tipičen primer ludizma.
Kazalo