76 centimetrov visok kip upodablja sedečega Sekhemka, kraljevega sodnika pri branju. Foto: Christie's
76 centimetrov visok kip upodablja sedečega Sekhemka, kraljevega sodnika pri branju. Foto: Christie's

Gre za kip, ki je bil leta 1880 podarjen mestnemu svetu v Northamptonu, ta pa se je pred dvema letoma odločil, da ga proda. Odločitev so utemeljili z željo po razširitvi muzeja, za katero so potrebovali dodatna finančna sredstva. Kip jim je julija 2014 pri dražbeni hiši Christie's v Londonu namesto za pričakovanih šest milijonov funtov uspelo prodati neimenovanemu kupcu za kar 15,76 milijona funtov.

Očitana zloraba egiptovske arheologije
Že pred dražbo je proti prodaji protestiral egiptovski veleposlanik v Veliki Britaniji Ahsraf Elkholy, ki je prodajo označil kot zlorabo egiptovske arheologije in kulturne lastnine, je takrat poročal BBC. Elkholy je izrazil bojazen, da utegne dragoceni kip končati v zasebni zbirki.

"Naše nasprotovanje temelji na osnovnem načelu: kako lahko muzej proda del svoje zbirke, če naj bi bil ta na ogled splošni javnosti? Muzej ne bi smel biti trgovina. Sekhemka pripada Egiptu, in če ga svet v Northamptonu ne želi, potem ga naj vrne nazaj. Ni etično, da bo kip prodan za dobiček, to je nesprejemljivo." Pred dražbo pa so se pred poslopjem Christie'sa zbrali tudi številni protestniki.

Novo upanje s prepovedjo izvoza
Združenje muzejev in odbor za egiptologijo mednarodnega sveta muzejev sta mestni svet pozvala, da ustavi prodajo izpred dveh let. Britanska vlada pa je nato v upanju, da bo našla kupca na Otoku, lastniku kipa prepovedala njegov izvoz.

V času trajanja teh zapletov je bil tudi že zamenjan egiptovski veleposlanik v Veliki Britaniji in tako je Elkholya nasledil Naser Kamel. Ta je predlagal načrt, kako bi našli kupca v Egiptu, nato pa kip pol leta razstavljali tam in pol leta v Veliki Britaniji.

Zagnana je bila kampanja množičnega financiranja, s katero so želeli zbrali sredstva, vendar je bilo v teh dneh naznanjeno, da jim ni uspelo zbrati zadostne vsote za odkup kipa.

Northampton več izgubil, kot pridobil
Tiskovna predstavnica vladnega oddelka za kulturo, medije in šport je pojasnila, da je bil kip eno leto pod prepovedjo izvoza, vendar se v tem času ni pojavil nihče, ki bi ga lahko odkupil. Zaradi tega so neimenovanemu lastniku vrnili izvozno dovoljenje. Udeleženci kampanje pa obžalujejo, da bo stvaritev "skoraj gotovo izginila izpred oči javnosti, najverjetneje za zmeraj".

Zaradi svoje nespametne poteze prodaje te egipčanske dragocenosti pa je Northampton do leta 2019 izgubil muzejsko akreditacijo, kar pomeni, da je ob številne vire financiranja muzejske dejavnosti.