"Albert Einstein" na odru ptujskega gledališča. Foto: Petra Cvelbar
Veliki pok bo tako zanimiv za vse mladostnike, tiste, ki jih zanimajo astronomija, biologija in fizika, a tudi za tiste, ki jih zanimajo zgodovina, filozofija in pripovedništvo, pravijo v gledališču. Foto: Petra Cvelbar

Povezovalec večera je Nikola Tesla, ob njem se na odru pojavijo Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Marie Curie in Galileo Galilei, avtorji pa so se ustvarjanja lotili skozi improvizacijo. Ker je področje znanosti obsežno, so se morali precej omejevati in tako so na koncu pristali v laboratoriju Nikole Tesle.

Spregovori na glas, četudi gre za neumnost!
Predstava je namenjena predvsem zadnji triadi osnovne šole, njen cilj pa je približati znanost mladim. Kot so sporočili iz ptujskega gledališča, uprizoritev interpretira našo skupno zgodovino. Vsi vemo, da so obstajali časi, ko so bili največji umi takratnega sveta prepričani, da je zemlja ploščato središče vesolja. Še pred dobrimi sto leti je veljalo, da je atom najmanjši delec.

Glavni junaki predstave so bili kljub vsemu dovolj radovedni, intuitivni in skeptični, da so prispevali k skupnemu razvoju, njihovo sporočilo pa je bilo enotno - spregovori na glas, četudi gre za neumnost, saj so to bile nekoč vse velike ideje in teorije, piše v gledališkem listu. Veliki pok bo tako zanimiv za vse mladostnike, tiste, ki jih zanimajo astronomija, biologija in fizika, a tudi za tiste, ki jih zanimajo zgodovina, filozofija in pripovedništvo.

Osrednji lik Nikola Tesla
Osrednji lik predstave je Nikola Tesla, ki ga bo odigrala Tina Gunzek, ostali igralci pa bodo preskakovali iz vloge v vlogo. Pri ustvarjanju predstave se je ponovno zbrala ekipa, ki je v letu 2013 ustvarila uspešno predstavo za mladino Prosto po Prešernu. V predstavi nastopajo Jernej Čampelj, Tina Gunzek oziroma Barbara Ribnikar in Saša Pavlin Stošić. Predstavo režira Maruša Kink, ki je koncept pripravila skupaj z Mijo Špiler, za dramaturgijo je poskrbela Nika Leskovšek, za glasbo pa Boštjan Gombač.