Cveto Marsič. Foto: Obalne galerije Piran
Cveto Marsič. Foto: Obalne galerije Piran

Svojih pet najljubših so ob Andreju Medvedu, nekdanjem kustosu Obalnih galerij Piran, izbrale še kustosinje Tatjana Sirk, Nives Marvin in Majda Božeglav Japelj.
Mednarodni slikarski dogodek, ki se letos predstavlja že v 50., vsako leto privabi več kot 400 umetnikov ter številne obiskovalce. Tako nadaljuje in soustvarja tradicijo Pirana kot mesta umetnosti, obenem pa je ena redkih likovnih manifestacij, ki omogoča zbirateljem in gospodarskim družbam, da si s svojo soudeležbo ustvarjajo kakovostne zbirke likovnih del.
Tekmovalni značaj slikarskega ex-tempora predstavlja za udeležence poseben izziv, saj snovanje v specifičnih razmerah - v omejenem času, z razpoložljivimi materiali in izbrano tehnologijo dela - ponuja nevsakdanjo priložnost za preverjanje lastnega ustvarjalnega potenciala.
Keramični ex-tempore že šestnajstič
Sprva zgolj slikarski ex-tempore so pred leti v obalnih galerijah nadgradili z mednarodnim ex-temporom keramike, ki bo letos potekal šestnajstič. Manifestacija se je izoblikovala v samostojen in prepoznaven projekt s pestro mednarodno udeležbo umetnikov, ki se prijavljajo z vedno bolj kakovostnimi keramičnimi deli. V ožji izbor za razstavo je letos uvrščenih 34 del keramikov iz šestih držav.
Ex-tempore Piran, ki letos poteka pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, bodo sklenili v soboto, 5. septembra, z razglasitvijo nagrad za najboljša likovna in keramična dela.