World Press Photo je za fotografijo leta izbral posnetek morilca ruskega veleposlanika decembra lani v Ankari, ki ga je takoj po umoru posnel fotograf Burhan Ozbilici (desno). Foto: AP
World Press Photo je za fotografijo leta izbral posnetek morilca ruskega veleposlanika decembra lani v Ankari, ki ga je takoj po umoru posnel fotograf Burhan Ozbilici (desno). Foto: AP
false
V kategoriji "aktualne zadeve" je zmagala fotografija temnopolte protestnice, ki se predaja policiji v ameriškem mestu Baton Rouge. Foto: Reuters
false
Nasmešek Usaina Bolta je pobral glavno nagrado v kategoriji "šport". Foto: Reuters
Fotografija leta: podoba morilca ruskega veleposlanika

Zmagovalna fotografija leta z grozečo pojavo 22-letnega morilca Mevluta Merta Altintasa z dvignjenim prstom in pištolo v roki, poleg njega pa truplo ruskega veleposlanika Andreja Karlova, je svet obkrožila decembra lani, do zdaj pa naj bi si jo ogledali že več kot 18-milijonkrat.

Žirija je pohvalila pogum fotografa, ki si je upal dvigniti objektiv in ovekovečiti morilca takoj po dogodku. "V trenutku, ko sem slišal strele, sem vedel, da je to zgodovinski trenutek, in to zelo resen," se je spominjal Burhan Ozbilici, fotograf ameriške tiskovne agencije AP. "Vedel sem, da moram opraviti svoje delo. Kot novinar nisem mogel zbežati stran, da bi se rešil," je še dodal.

Ozblici je nadaljeval, da mu je za smrt veleposlanika žal, saj je bil "prijazen in iskren", a to je bila po njegovih besedah neposredna posledica vojne v Siriji. "Ta fotografija je označila pomemben trenutek v zgodovini Turčije," je sklenil.

"Fotografija sovraštva današnjega časa"
Skupaj se je na enega od najbolj prestižnih fotografskih natečajev prijavilo 5034 fotografov iz 125 držav, ki so poslali več kot 80 tisoč fotografij. "Zelo težka odločitev je, ampak na koncu smo se odločili, da je fotografija leta eksplozivna fotografija, ki res govori o sovraštvu današnjega časa," je pojasnila žirantka Mary Calvert.

Nagrade World Press Photo podeljuje v več kategorijah, med nagrajenimi fotografijami pa se pogosto znajdejo stiske ljudi na vojnih in drugih kriznih območjih, veliko nagrajenih posnetkov je tako že lani zaokrožilo po spletu in pustilo močan vtis.

V kategoriji "aktualne zadeve" je tako zmagal posnetek ameriškega fotografa Jonathana Bachmana, na katerem je ujel temnopolto aktivistko Leshio Evans med protestom v ameriškem mestu Baton Rouge, ko je mirno ponudila roke skupini policistov, da jo aretirajo.

Nagrajen nasmešek Usaina Bolta
Med nagrajenimi v kategoriji "šport" se je med drugim znašla fotografija nemškega fotografa Kaija Oliverja Pfaffenbacha z lanskih olimpijskih iger v Rio de Janeiru, na kateri je ujel nasmeh jamajškega tekača Usaina Bolta, ko se je obrnil nazaj in opazil, da je prehitel svoje tekmece.

World Press Photo tradicionalno podeljuje nagrade za najboljše fotografije vsak februar. Spomnimo, da sta se na lanskem natečaju med nagrajenci znašla tudi dva Slovenca, in sicer v kategoriji "ljudje" sta prvo in drugo nagrado osvojila slovenska fotografa Matic Zorman in Matjaž Krivic.

Več nagrajenih fotografij v galeriji spodaj.

Fotografija leta: podoba morilca ruskega veleposlanika