Plakat za kultno uspešnico iz leta 1954. Foto: Wikipedia
Plakat za kultno uspešnico iz leta 1954. Foto: Wikipedia
Sedem samurajev
Sedem samurajev velja za prvi pravi akcijski film. Foto: EPA

Razstava z naslovom Studii Toho - inovativni filmski ustvarjalci v Setagaji razkriva kreativno zapuščino omenjenih studiev, ki se je začela leta 1932, v njih pa so posneli številne filme. Med temi sta najbolj znana Godzilla in Sedem samurajev, ki so ju posneli leta 1954 in veljata za simbol zlate ere omenjenih studiev. Razstava predstavlja tudi številne obraze, ki so pustili pečat v bogati 80-letni zakladnici studiev.

Ob odprtju razstave je direktor muzeja Tadajasu Sakai dejal, da razstava postavlja zapuščino studiev v muzejski kontekst in na številne načine razkriva čustva v različnih časovnih obdobjih delovanja studia.

"Nekega dne so mi dali v roke scenarij, na katerem je s črnimi črkami na rdeči podlagi pisalo Godzilla. Zavedel sem se, da sem dobil prvo glavno vlogo, o čemer sem prej le sanjal," se spominja glavni igralec v Godzilli, 80-letni Akira Takarada. Omenjeni film, ki ga je režiral Iširo Honda, je zaradi posebnih učinkov postal kulten. Do leta 2004 so v studiih posneli kar 28 filmov o Godzilli, naslednji pa prihaja na velika platna prihodnje leto.

Sedem samurajev, epska bitka o zaščiti majhne vasi in prerez japonske družbe v 16. stoletju, je drugi film, ki so mu na razstavi namenili posebno pozornost. Filmska klasika velikega Akire Kurosave je že ob premieri s svojo dinamiko in za takratne razmere izjemno režijo požela veliko pozornost po vsem svetu in velja za enega najboljših japonskih filmov.

Razstava bo na ogled do 19. aprila, poroča Wall Street Journal.