Presrečna prejemnica letošnje Goncourtove nagrade, ki so jo takoj zasula novinarska vprašanja. Foto: EPA
Presrečna prejemnica letošnje Goncourtove nagrade, ki so jo takoj zasula novinarska vprašanja. Foto: EPA
Osmoljenec Goncourtove nagrade Foenkinov je prejel njeno alternativo: Renaudotovo nagrado. Foto: EPA

Čeprav je po pariških krogih krožilo, da imata več možnosti za zmago David Foenkinos za Charlotte in Kamel Daoud za roman Mersault contre-enquete, je na koncu tako želeno nagrado odnesla domov nekdanja psihiatrinja, rojena leta 1948 španskim izgnancem, ki sta pred Frankovim režimom ubežala v Francijo. 66-letnica spada med najbolj znane pisatelje svoje generacije, doslej je napisala okoli 20 knjig, ki so prevedene v več kot 20 jezikov.

"Zelo sem srečna in ganjena," je vzhičeno dejala po razglasitvi v restavraciji Drouant, kjer zmagovalce razglašajo že 100 let. Pisateljica v knjigi opisuje zgodbo, postavljeno v čas španske državljanske vojne, natančneje v leto 1936. V romanu spremljamo dva lika, enega predstavlja glas pisateljičine matere, ki se spominja usodnih dogodkov tistega leta, drugi pa je desničarski francoski pisatelj Georges Bernanos.

Finančna nagrada le simbolična
Podobno kot pretekli nagrajenci bo pisateljica za nagrado prejela simboličnih 10 evrov, vendar pa lahko pričakuje občuten priliv prihodkov zaradi povečane prodaje svoje knjige. Kot piše Guardian, lahko pričakuje vsaj 400.000 prodanih izvodov. Lanski zmagovalec Pierre Lemaitre si je po osvojitvi nagrade upravičeno mel roke: prodaja njegovega romana Au Revoir la-haut je poskočila s 30.000 na 620.000 izvodov. Med dozdajšnjimi nagrajenci te nagrade, ki jo podeljujejo za najboljše in inovativno prozno delo leta, so bili tudi Marcel Proust, Simone de Beauvoir, Marguerite Duras in Michel Houellebecq.

O tem, da je Drago Jančar prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo, smo že pisali, njegov nagrajeni roman Tisto noč sem jo videl pa je bil nominiran tudi za nagrado femina, ki jo je potem v ponedeljek prejela haitijska pisateljica Yanick Lahen za roman Bain de lune. V torek je postal znan prejemnik nagrade medicis, in sicer je to postal Antoine Volodine z romanom Terminus radieux, Renaudotovo nagrado pa je dobil prej omenjeni David Foenkinos za Charlotte. Renaudotova nagrada predstavlja alternativo Goncourtovi, zanimivo pa je, da jo podeljujejo istočasno, pri čemer velja, da žirija, če njihov prvi favorit prejme Goncourtovo nagrado, potem vedno podeli nagrado drugemu.