Horvat - Muc opozarja, da je v slovenskih osnovnih šolah sicer uveden predmet romske kulture kot izbirni predmet, a ga izvaja zelo malo šol. Foto: Bogdan Miklič
Horvat - Muc opozarja, da je v slovenskih osnovnih šolah sicer uveden predmet romske kulture kot izbirni predmet, a ga izvaja zelo malo šol. Foto: Bogdan Miklič
Romsko naselje
V Sloveniji živi okoli 10.000 Romov. Foto: Bogdan Miklič

Ob tem je poudaril, da je jezik najpomembnejši člen za ohranjanje identitete nekega naroda in njegovih vrednot, hkrati pa je zaskrbljeno opomnil, da romski jezik v Sloveniji počasi izginja in se vse manj uporablja. Na potezi so zdaj sami Romi, ki morajo romski jezik priznati in ga ovrednotiti, meni.

Današnji svetovni dan romskega jezika in 8. april, svetovni dan Romov, sta edina svetovna dneva, ki ju Romi po vsem svetu tudi praznujejo in priznavajo.

Romski jezik se nikjer ne uporablja uradno. Gre za pogovorni jezik, ki ga je težko zapisovati, z njim se ukvarja zelo malo ljudi. Za izboljšanje položaja na tem področju bi država lahko po njegovem mnenju podprla sistemsko uvedbo poučevanja romskega jezika v šolah za tiste, ki bi se ga radi naučili. S tem bi se dala možnost ohranjanja, spoznavanja in proučevanja romskega jezika, je prepričan Muc.

Po njegovih besedah je v slovenskih osnovnih šolah sicer uveden predmet romske kulture kot izbirni predmet, a v praksi ga izvaja le malo šol. "Ne samo za to, ker ni nekega zanimanja, ampak tudi zaradi pomanjkanja ustreznega kadra. To ni samo slovenski problem, je tudi svetovni," pravi Muc.

Preučevanje romščine
V Sloveniji se s poučevanjem romščine po njegovih besedah največ ukvarjajo pri Zvezi Romov Slovenije ter na Inštitutu za romološke študije, izobraževanje in kulturo. Tu so še društvo Romani union, različna romska združenja in posamezniki. Muc je prepričan, da inštitut, čigar direktor je, in za katerega se je ideja porodila na mednarodnem romskem taboru v Murski Soboti pred nekaj leti, prispeva k razvoju romoloških študij, romskega jezika, raziskovanju in splošni razgledanosti.

Romi, ki jih je v Sloveniji okoli 10.000, bodo današnji dan praznovali v Murski Soboti s simpozijem Svetovni dan romskega jezika - Učinek genocida nad Romi v drugi svetovni vojni na ustvarjanju literarnih del romskih in neromskih avtorjev v organizaciji Zveze Romov Slovenije in Inštituta za romološke študije. V Ljubljani Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella-Dežnik prireja okroglo mizo o temah, povezanih z romsko skupnostjo.