Uvod v letošnji festival Slowind predstavlja projekcija filma Kaos. Foto: Slowind
Uvod v letošnji festival Slowind predstavlja projekcija filma Kaos. Foto: Slowind
Na festivalu bodo na svoj račun prišli ljubitelji japonske kulture. Foto: Slowind

Ran je eden od 100 filmov, pod katerih glasbo se je podpisal Takemicu, ki velja za enega najbolj markantnih japonskih skladateljev sodobne glasbe 20. stoletja. Slovi po svojih delih, ki ponujajo spoj japonske tradicionalne in zahodne, avantgardne glasbe. Film Kaos je filmska priredba Shakespearovega Kralja Leara.

Do 21. oktobra se bo v okviru festivala v Kinoteki zvrstilo še šest koncertov, abonmajska koncerta in filmska projekcija. Glavnina festivala bo koncertni del, v katerem bodo nastopili japonski umetniki na tradicionalnih instrumentih, kot so šakuhači, šo in biva. Poleg Takemicujeve glasbe bodo s slovenskimi glasbeniki izvajali dela posebnega gosta letošnjega festivala, priznanega in veliko izvajanega japonskega skladatelja Tošia Hosokave, za čigar dela naj bi bila navdih prav Takemicujeva glasba.

V sklopu festivala se bo zvrstilo še pet koncertov, na enem izmed njih se obeta tudi prvo sodelovanje s komornim zborom Ave pod vodstvom dirigentke Jerice Gregorc Bukovec. Festival se bo sklenil s koncertom Proti morju, na katerem bo nastopil tudi Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Na festivalskem programu bosta v Cankarjevem domu na sporedu tudi dva abonmajska koncerta Orkestra Slovenske filharmonije, naslovljena Novembrski koraki.

Na festivalskem programu je še projekcija filma Rising Sun režiserja Philipa Kaufmana, avtor glasbe je prav tako Takemicu.

Festival sodobne komorne glasbe Slowind je osnoval istoimenski pihalni kvintet, sestavljen iz solistov Orkestra Slovenske filharmonije. Flavtist Aleš Kacjan, klarinetist Jurij Jenko, fagotist Paolo Calligaris, hornist Metod Tomac in oboist Matej Šarc ne izvajajo zgolj klasičnega repertoarja za ta sestav, velik poudarek dajejo sodobni glasbeni ustvarjalnosti. Za svoje delo je kvintet med drugim prejel Župančičevo nagrado leta 1999 in nagrado Prešernovega sklada leta 2003.