Če so bile na začetku stalno prebivališče ležernega branja krošnje v Ljubljani, postaja naslov te zelene knjižnice vedno bolj gibljiv. Zdaj Primorska, jutri gore, pojutrišnjem Evropa, je zapisano na spletni strani festivala. Foto: Matej Perko Foto:
Če so bile na začetku stalno prebivališče ležernega branja krošnje v Ljubljani, postaja naslov te zelene knjižnice vedno bolj gibljiv. Zdaj Primorska, jutri gore, pojutrišnjem Evropa, je zapisano na spletni strani festivala. Foto: Matej Perko Foto:
Poleg knjig so na bralnih otokih na volju tudi revije in časopisi, v Tivoliju in Trnovem pa bodo na volju tudi elektronske knjige. Foto: Matej Perko
Po besedah Tine Popovič je Knjižnica pod krošnjami v vseh teh letih postala izjemno zahteven organizacijski projekt, saj se vsako leto pojavljajo nove postaje, kjer organizirajo branje na prostem. Foto: Matej Perko

z bogatim spremljevalnim programom in edinim sovražnikom – dežjem.
Ki pa so ga letos – vsaj v Ljubljani – rešili in del dogajanja preselili v Vodnikovo domačijo v Šiški, kjer bo od jutri dalje, ko se festival začne, mogoče najti zavetje pred poletnimi nevihtami. Poleg že omenjene novosti bo dogajanje v prestolnici razpršeno po že ustaljenih kotičkih; pod krošnjami bo tako mogoče brati še na Ljubljanskem gradu, družinskem centru Mala ulica, v kulturnem centru Tobačna 001, v Parku Tivoli in na Trnovski plaži. Na zadnjih dveh točkah bodo na voljo tudi elektronske knjige, v Trnovskem pristanu pa bo potekal tudi poseben program za mlade, ki bo med drugim gostil tudi pogovor med Katjo Perat in Mišo Molk.
V Parku Zvezda se bo že drugo leto zapovrstjo odvijala dvojezična ameriška knjižnica pod krošnjami, kjer bodo na voljo dela ameriških avtorjev in literatura o ameriški kulturi. Otroci, ki obiskujejo Viške vrtce, pa bodo imeli lasten bralni otok.
Izpod krošenj pod streho za celo leto
V pritličju Vodnikove domačije, ki je, kot pravi vodja projekta Tina Popovič, postala dom Knjižnice pod krošnjami, bo zaživela prva stalna, zimsko-letna točka, kjer bo mogoče brati ob vsakem vremenu vse do 31. decembra. V okolici domačije bo mogoče v toplem vremenu najti svoj bralni kotiček pod kostanji, znotraj domačije pa so postavili zeleno sobo, kamor se bo mogoče zateči v slabem vremenu oziroma pozimi.
V pritličju bo kmalu zaživela prvo stalno zatočišče Knjižnice pod krošnjami, ki bo delovala v vsakem vremenu. V istem nadstropju bodo uredili še prostor, kjer bodo obiskovalcem ob skodelici brezplačnega napitka na voljo dnevni časopisi, revije in knjige. Ob torkih dopoldne pa pripravljajo srečanja s starejšimi bralci. Na vsakem dogodku bodo predstavili avtorja in izbrano delo, sledilo bo branje odlomkov iz knjige in pogovor. Na jesenskih srečanjih bodo starejšim predstavljali e-bralnike.
Bralni otoki Slovenije
Bralni festival se je že pred nekaj leti razširil iz Ljubljane, novost letošnje 11. izdaje pa je, da se že uveljavljenim bralnim kotičkom na prostem v Ribnici, Polhovem Gradcu, Mali planini, Novi Gorici, Kanalu ob Soči in ob morju v Izoli pridružujejo še nove lokacije v Kranju v Layerjevi hiši in v vasici Polšnik. Prvič bo festival letos gostoval tudi v Zagorju ob Savi ter v Šentvidu na Glini na avstrijskem Koroškem v sklopu Dnevov poezije in vina.
Krošnje se tako ta konec tedna razpirajo v Polhovem Gradcu in Kranju, 4. junija pa se mestom s pestrim poletnim programom pridružuje še Ribnica. Prav posebno izkušnjo nudi gorniška knjižnica v Domžalskem domu na Mali planini, ki jo bodo letos pripravili drugič in bo potekala od 8. do 14. junija. Knjižnica je postavljena okoli planinskih kočic, pripravili pa bodo tudi dogodek z Ireno Cerar, ki bo pripovedovala pravljice iz gorniškega sveta. Ljubiteljem knjige bo po vseh mestih skupno na voljo 18 bralnih postaj.

Vse več krošenj potrebuje vse več knjig
Kot pravijo organizatorji festivala, se je knjižnica pod krošnjami v zadnjih letih zelo razširila, kar je s stališča bralne kulture vsekakor pozitivno, saj knjižnica nedvomno prispeva k le-tej. Med izbranimi knjigami, časopisi in revijami so na bralnih otokih zastopane vse zvrsti in mnogi formati. Knjižnico pod krošnjami vsako leto s svojimi darovi opremijo in osvežijo mnogi slovenski založniki ter javna agencija za knjigo, ki projekt podpira na državni ravni.