Kultura
Predstava Dantonova smrt v režiji Aleksandra Popovskega je bila premierno uprizorjena 8. marca v Mestnem gledališču ljubljanskem. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Gledam proteste v Grčiji. Ne damo Makedonije. Nekateri ljudje je ne dajo ... Počakajte, še vedeli niste, da Makedonija obstaja. To vprašanje bi se moralo že zdavnaj rešiti na civiliziran način. Ampak, povejte mi, prosim, eno stvar, ki se je na Balkanu rešila civilizirano!       
 O sporu o imenu Makedonija
Aleksandar Popovski ustvarja od Stockholma in Londona do Carigrada in Grčije, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
       Nesmiselno je na primer v Makedoniji prepovedovati Albancem, da uporabljajo svoj jezik. Ali pa na Hrvaškem razbijati table z napisi. Jezik ne more biti sovražnik, črke tudi ne.       
 O nacionalizmu
Aleksandar Popovski je kritični intelektualec, ki noče biti v službi nobene politike. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
       To je bilo obdobje, ko je bila umetnost služabnica politike. Absolutno se nisem strinjal s tem. Da država uniformira ljudstvo, določa, kaj so domoljubje, vera in morala, je zame nesprejemljivo. Ne boste mi ukazovali, kako naj ljubim domovino!       
 O 90. letih v Makedoniji
Aleksandar Popovski se rad vrača v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Makedonski režiser A. Popovski: Ne boste mi ukazovali, kako naj ljubim svojo domovino

Nova predstava Aleksandra Popovskega v MGL-ju
17. marec 2018 ob 06:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dantonova smrt Georga Büchnerja je po predstavah Merlin ali pusta dežela v SNG Drama in Richard III. v HNK Zagreb tretja režija makedonskega režiserja Aleksandra Popovskega v zadnjem letu, v kateri tematizira propad velikih idej.

"Enotnost, bratstvo, svoboda – besede, ki veliko pomenijo, ki so nam veliko dale. Na določen način pa so zlorabljene, vsi se trudijo ubijati v imenu svobode, enakosti. Vprašanje je le, čigave enakosti, katera ima pravico ubijati in katera ne. Ideja okrogle mize je zamisel, v kateri so vsi ljudje enaki, in ima v sebi tudi evropsko idejo. Ne smemo umoriti ideje. Ne smemo mešati stvari. Ideje so dobre. Težava je njihovo uresničevanje, težava je, v kaj se pozneje spremenijo, kakšna pošast postanejo," opozarja makedonski režiser Aleksandar Popovski, ki je svojevrsten sodobni gledališki Odisej.

Aleksandar Popovski ima za sabo več kot 50 gledaliških predstav. Ustvarja od Stockholma in Londona do Carigrada in Grčije, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Pogovor z njim si lahko ogledate v oddaji NaGlas!, ki bo znova na sporedu TVS naslednjo soboto.

Zato je v Merlinu ali pusti deželi kritiziral uresničevanje evropske ideje in ni imel težav, saj je prepričan, da so "naše umetniške reakcije na stanje v družbi sprejeli kot še en spektakel, o katerem se piše dva dni, potem pa utone v pozabo," pravi. Z aktivističnim gledališčem se je nehal ukvarjati, ker meni, da z njim lahko žalimo občinstvo, ki vendarle vse razume, medtem ko "tisti, ki bi morali razumeti, sedijo v prvih vrstah z nasmeškom na obrazu in s čepki v ušesih, malo zaploskajo in odidejo. In nič se ne spremeni."

Gledališki Odisej
Popovski že dvajset let kot Odisej, kot je sam sebe v nekem intervjuju poimenoval, potuje od enega gledališča do drugega, od Stockholma do Carigrada. Podpisuje se pod številne režije tudi v Sloveniji. Delal je z velikani, kot so bili Gašper Tič, Jernej Šugman in pred kratkim umrli srbski igralec Nebojša Glogovac. Z njim kot Hamletom je pred dobrim letom gostoval v SNG Drama. Rad se ga spominja: "Bil je izjemen igralec. Zelo težko govorim o tem, ker nikoli nisem pomislil, da je konec. Po mojem mnenju igralec ne more umreti. Gledaš ga na sceni, kako umira vsak večer v neki predstavi, ampak veš, da bo jutri spet prišel. Tako da mislim, da igralec ne more umreti."

Režira povsod, le v Makedoniji ne
Devetinštiridesetletni Popovski se je rodil in šolal v Makedoniji, tam pa že 20 let ne režira več. Domovino je zapustil, ker se ni strinjal z državno politiko. Ta je onemogočila vse, ki so Makedonijo imeli radi po svoje, ne pa tako, kot je narekovala država. "To je bilo obdobje, ko je bila umetnost služabnica politike. Absolutno se nisem strinjal s tem. Da država uniformira ljudstvo, določa, kaj so domoljubje, vera in morala, je zame nesprejemljivo. Ne boste mi ukazovali, kako naj ljubim domovino!"

Črke ne morejo biti sovražnik!
Danes je izgubil stik z domovino: "Ne vem, kaj natančno je danes Makedonija. Tam že dolgo nisem delal. Stvari se spreminjajo, ljudje se spreminjajo. Mogoče bi na novo moral spoznati Makedonijo." Prav tako ga jezi vzpenjajoč se nacionalizem: "Nesmiselno je na primer v Makedoniji prepovedovati Albancem, da uporabljajo svoj jezik. Ali pa na Hrvaškem razbijati table z napisi. Jezik ne more biti sovražnik, črke tudi ne."


Makedonec o Grčiji in Balkanu
V Grčijo je prvič šel na počitnice kot dvoletni otrok. Velikokrat je bil tam, režiral je tudi dve predstavi in se je vedno dobro počutil, zato ga jezi spor zaradi imena makedonske države, ki so ga zakuhali politiki: "Gledam proteste v Grčiji. Ne damo Makedonije. Nekateri ljudje je ne dajo ... Počakajte, še vedeli niste, da Makedonija obstaja. To vprašanje bi se moralo že zdavnaj rešiti na civiliziran način. Ampak, povejte mi, prosim, eno stvar, ki se je na Balkanu rešila civilizirano!"

Gledališče je dom
Popovski po kakšnih 50 predstavah čuti potrebo, da bi se nekje ustalil in znanje delil z drugimi: "Imam že veliko izkušenj. Če me vprašate, ali pogrešam dom, vam lahko rečem, da ne čutim potrebe, da bi se vrnil v svojo hišo. Bolj si želim, da bi lahko stvari odložil na enem kraju. Da bi ustanovil gledališče ali da bi v neki gledališki hiši delil znanje z drugimi. Ne potrebujem ga samo zase." Kdo ve, morda bo ustanovil gledališče prav v Sloveniji.

VIDEO
Dr. Emilija Stojmenova Duh
S. B. L., Vesna HrdličkaBergelj, naglas@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
aless70
# 17.03.2018 ob 09:31
In ne pozabit, da so "ubogi" Makedonci edini imeli j..ca, da so pred dvema letoma (začasno?) zaustavili muslimansko invazijo na Evropo.
FancyBoy
# 17.03.2018 ob 11:00
Katero pa, Makedonijo ali Albanijo?
Antipater
# 17.03.2018 ob 10:22
Albanska manjšina v BJRM ima možnost uporabe jezika v občinah kjer jih je več kot 30%. To in še nekatere druge privilegije so uspeli izsiliti leta 2001 po invaziji albanskih teroristov iz okupiranega Kosova in Metohije - seveda vse pod nadzorom in logistiko NATO pakta.
Geostrateško je Zahod z avnojem ustvarjal etnično-politično umetno tvorbo z ukradenim grškim toponimom z namenom presekanja naravne geografsko-etnične povezave med Srbijo in Grčijo. Sledi druga etapa delitve umetne tvorbe med Albanijo in Bolgarijo, kljub temu, da etnično geografski prostor pripada srbskemu etnično-zgodovinskemu korpusu, saj vsi zgodovinski viri govorijo o Stari Srbiji. O skrivnih pogovorih med Albanijo in Bolgarijo o delitvi BJRM je nekajkrat javno spregovoril ruski ZM Lavrov, upoštevati pa je treba tudi masovno podeljevanje bolgarskih potnih listov Slovanom iz BJRM, ki se dogaja že skoraj 30 let.
Taka je realnost, marsikdo pa je ni zmožen pravilno percipirati.
Glede številčnosti albanske manjšine pa je treba opozoriti, da ne obstaja uraden in verodostojen popis, saj se nikoli ne pustijo popisati, da lahko manipulirajo s svojo domnevno množičnosti.
Predlanski popis je bil prekinjen ravno zaradi tega, saj se je polovica Kosova* na dan popisa čudežno preselilo v BJRM. Njihovo realno stanje je med 17 in 19%.
nvk
# 17.03.2018 ob 08:18
Nesmiselno je na primer v Makedoniji prepovedovati Albancem, da uporabljajo svoj jezik. Ali pa na Hrvaškem razbijati table z napisi. Jezik ne more biti sovražnik, črke tudi ne.

Fascinantno, kako naj bi bil RTV nepristranski potem pa dobiš oddajo NaGlas!, ki promovira specifično miselnost glede priseljevanja in multikulture, edinokrat ko pa vidiš na RTV nasprotovanje tem idejam pa je z besedami "skrajna desnica" in "ksenofobija". Albanci imajo celo dve svoji državi Albanijo in Kosovo, Makedonci imajo pa svojo, vsak narod pa ima pravico dolgoročno ščititi svoj obstoj in interese. Tu ne govorimo o ljudeh, ki so brez domovine, kjer bi lahko prakticirali svojo kulturo in jezik.

Ne vem no, težko me boste prepričali, da ste kot zavod nepristranski, če pa lahko posamezniki preko svojih oddaj porivajo naprej neko specifično ideologijo in razmišljanje. Saj ni treba, da avtorji to zapišejo z lastnimi besedami, velikokrat se zgolj izbere primernega sogovorca, ki bo njihovo mnenje povedal namesto njih. Spet en nacionalizem je grd prispevek...
Zdejkapopi
# 17.03.2018 ob 12:58
Narod je zamišljena skupnost.
nvk
# 18.03.2018 ob 12:56
Narod je zamišljena skupnost.

Saj so človekove pravice tudi namišljena vrednota, v naravi tega ne vidiš.

Saj najdes tudi Slovenca v Avstriji, ki ima slovensko drzavo narisano na avtu pa ni nikomur nic.

Ne vem, do Slovencev, ki živijo v tujini nisem opredeljen, da bi imel neko navezanost, zame so efektivno tujci. Če ga bo kdo dvakrat okoli kepe, bom rekel, da si je zaslužil, ker ni spoštoval svoje okolice. Takšno obnašanje je kontraproduktivno, kar se kaže na volitvah, kjer pridobivajo desne stranke. Vprašanje je tudi, a govorimo o Slovencu, ki je pač tam zaradi zgodovinski razlogov delitve mej ali govorimo o ekonomske migrantu, slednjemu bi rekel, naj slovensko zastavo umakne, ker se je preselil in naj maha z avstrijsko, saj ga ta država preživlja.
Zdejkapopi
# 17.03.2018 ob 13:03
@nvk

Saj najdes tudi Slovenca v Avstriji, ki ima slovensko drzavo narisano na avtu pa ni nikomur nic.
agenda21
# 17.03.2018 ob 12:15
Fleur-de-lis
masterjoze
# 17.03.2018 ob 09:11
Noro, kakšna propaganda RTV za Veliko Albanijo. Iz vseh strani so napadeni - Grki jih blokirajo v mednarodnih potezah, Albanija pa si poleg Kosova gradi tretjo trdnjavo, ki si jo bo slej ko prej defacto priključila. Makedonci so te dni na protestih za svoj obstoj in suverenost - proti izdajalski, iz ZDA financirani vladi, pri nas pa po RTV-ju prodajajo take bedarije
Lupo
# 17.03.2018 ob 08:57
Nesmiselno je na primer v Makedoniji prepovedovati Albancem, da uporabljajo svoj jezik.

Kdo jim prepoveduje?! V krajih kjer so prisotni imajo dvojezične dokumente in napise, imajo svoj radijski in televizijski program.

http://play.mrt.com.mk/live/46
hehet
# 17.03.2018 ob 12:13
To je bilo obdobje, ko je bila umetnost služabnica politike. Absolutno se nisem strinjal s tem. Da država uniformira ljudstvo, določa, kaj so domoljubje, vera in morala, je zame nesprejemljivo. Ne boste mi ukazovali, kako naj ljubim domovino!

Zabavno pri teh ljudeh je kako se ne zavedajo ironije, ko mahajo z rdečo zvezdo in Titom.
nvk
# 17.03.2018 ob 11:35
Pretirani nacionalizem v stilu hrvaškega ni zdrav, ker poriva v ospredje nek občutek večvrednosti in da so ostali narodi manjvredni, s takšnimi sosedi je težko sobivati, ker jim ponos potem ne dovoli sklepati kompromisov s sosednjimi narodi, ki jih smatrajo za manjvredne, pa četudi morda podzavestno. To neko poveličevanje lastnega naroda pa kozmetični popravki lastne zgodovine, je meni pač tudi res bolano.

Ampak tak nacionalizem lahko najde rodovitna tam, kjer si narodni ponos izrodil in nismo pripravljeni na svoji zemlji bolj ostro zagovarjati svojega naroda in imeti neko vizijo za prihodost. Pa sem včasih bil bolj sprejemljiv za priseljevanje, ampak opažam, da kar ni konca in čedalje več slišim tujega jezika v lastni domovini, na eni točki bom težko temu rekel dom.A tole zgoraj se pa avtorjem oddaje zdi zdravo? Pa vedno takšne priseljence se potem zagovarja, če bi pa jaz takole se obnašal v lastni domovini, bi bil pa označen za skrajno desnega nacionalista in ksenofoba. Naša vlada trdi, da imamo enega najboljših programov integracije, pa vemo o vseh novicah glede jezikovnih težav z Albanci pri nas.

Res, tale fotografija je moj pogled skozi okno. Res ne potem začudeno gledati, ker bomo na volini listek obkrožili bolj desno kot ponavadi.
Kazalo