Melodija, ki jo je zapisala Mildred Hill, ni povsem takšna, kot jo poznamo danes.
Melodija, ki jo je zapisala Mildred Hill, ni povsem takšna, kot jo poznamo danes. "Sklepamo, da je pesem preizkusila pri otrocih in jo nato prilagodila tako, da so jo lahko dobro odpeli tudi najmanjši," je povedal najditelj rokopisa James Procell. Foto: Univerza v Louisvillu

Pravzaprav je Procell vedel, da pod svojo streho hranijo fascikel, naslovljen "Mildred Hill", vendar je vsa leta menil, da gre za arhiv časopisnih izrezkov. Hillova je bila vzgojiteljica otrok, ki je s svojo sestro Patty napisala nekaj pesmi in na zbledeli izvorni zapis ene izmed njih je nedavno naletel. "Sprva nisem mogel verjeti - ampak v rokah sem držal 120 let star rokopis," je povedal Procell za nemško tiskovno agencijo.

Vse najboljše, gospod predsednik
Vse najboljše za te, v izvirniku Happy Birthday To You je nemara največkrat zapeta pesem v zgodovini človeštva, tudi Ave Marija in Oda radosti se ne moreta kosati z njo. Predpostavlja se celo, da ne mine sekunda, ko je ne bi kdo pel. Prav poseben del kulturne zgodovine je postala leta 1962, ko jo je Marilyn Monroe odpela za predsednika Johna F. Kennedyja, njena izvedba pa je takrat povzročila precejšnji škandal.

"To je edini rokopis, ki ga poznamo, in gre za zelo, zelo zgodnjega, z začetka 90. let devetnajstega stoletja," je povedal Procell. "In to je rokopis Mildred Hill." Kot vzgojiteljica je za otroke v vrtcu napisala nekaj enostavnih pesmi. 45-stranski rokopis vsebuje približno 30 pesmi in med njimi je tudi Good Morning To You. "To je bila prva različica," je povedal direktor knjižnice. "Pozneje je iz tega nastal rojstnodnevni napev." Vendar zapisana melodija ni povsem takšna, kot jo poznamo danes. "Sklepamo, da je pesem preizkusila pri otrocih in jo nato prilagodila tako, da so jo lahko dobro odpeli tudi najmanjši."

Vprašanje avtorskih pravic
Avtorske pravice za melodijo so skozi desetletja prehajale iz rok v roke, dokler niso leta 1988 pristale pri družbi Warner, ki ima med drugim tudi pravice za predvajanje številnih še živečih in že davno umrlih glasbenikov. V blagajno družbe se iz avtorskih pravic Vse najboljše za te dnevno steče 5.000 dolarjev. Zapoje jo seveda lahko vsakdo, vendar je zgodba drugačna, ko se proda na nosilcu zvoka, uporabi v filmu ali predstavi ali kot ton zvonjenja, zvok kake igrače … V ZDA nedavno prišlo do pravnega spora, s katerim se bo razjasnilo, ali je lahko tako stara skladba še predmet avtorskih pravic. Vendar najdba iz Kentuckyja najbrž ne bo imela nikakršnega vpliva na ta pravni postopek.

Fascikel "Mildred Hill" je v knjižnici že od 50. let dvajsetega stoletja, vendar očitno ni nihče nikoli zares pogledal, kaj je v njem. Med drugim manjka prva stran rokopisa, zato nekatera vprašanja ostajajo neodgovorjena. "Vendar gre v vsakem primeru za kulturnozgodovinski zaklad." Naslednje leto je 100. obletnica smrti Hillove. "Žalostno je, da se se ji ni niti sanjalo, da bo njena mala vrtičkarska pesem nekoč največkrat zapeta pesem na svetu," poroča Berliner Zeitung.