Kultura
(1)
Blaž Vižintin v predstavi Mali princ v režiji Edija Majarona
Blaž Vižintin je na odru ljubljanskega lutkovnega gledališča odigral skoraj 70 vlog. Foto: LGL

Dodaj v

Odšel je lutkar Blaž Vižintin

Na odru LGL-ja med letoma 1974 in 2000
15. april 2010 ob 18:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

V oseminpetdesetem letu starosti je umrl dolgoletni član ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana Blaž Vižintin.

Blaž Vižintin, ki je v ljubljanskem lutkovnem gledališču izoblikoval skoraj sedemdeset vlog v več kot petdesetih predstavah, se je gledališču leta 1974 pridružil kot izdelovalec scene in lutk. Veliko se je ukvarjal s konstrukcijo lutk, z vzvodi njihovega gibanja, tega je oblikoval na novo in tako pomagal oblikovati jezik lutkovne animacije LGL-a. Gledališke umetnosti se je leto dni učil tudi na AGRFT-ju, vendar pa je znanje vedno iskal tudi sam. Leta 1976 je postal član igralsko-animatorskega ansambla LGL-a, katerega je ne nazadnje zaznamoval tudi njegov močan glas.

Na odru gledališča je ostal skoraj četrt stoletja. Zadnjič je stopil na odrske deske leta 2000, in sicer v predstavi Očka, kje stanuje Miklavž avtorja in režiserja Matjaža Lobode. Delal je pod taktirko vseh uveljavljenih režiserjev, ki so v njegovem obdobju ustvarjali v LGL-u in se preizkusil v vseh lutkovnih tehnikah. Mnogi se ga spominjajo kot Pilota v Malem Princu v režiji Edija Majarona in kot Andraža Slamorezca iz Kozlovske sodbe v Višnji gori, ki jo je 1981 na oder LGL-a postavil režiser Miran Herzog. V animaciji marionete se je preizkusil v Doktorju Faustu, v katerem je nastopil kot Mefisto, v svoji, kot je sam večkrat povedal, najljubši vlogi v karieri. V tej predstavi so med drugim igrali tudi legendarni Nace Simončič, Berta Bojetu in Jože Zalar, ki so na žalost tudi že med pokojnimi. Nekatere njihove predstave pa živijo naprej.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
satyr
# 15.04.2010 ob 21:51
R.I.P., o takih ljudeh (po svoje genialcih, vsekakor pa umetnikih vrednih spoštovanja) se na žalost sliši samo takrat, ko preminejo...
Kazalo