Ansambel 1756 se ukvarja z interpretacijo glasbe 18. in 19. stoletja. Foto: Festival Tartini
Ansambel 1756 se ukvarja z interpretacijo glasbe 18. in 19. stoletja. Foto: Festival Tartini
Igor Cvetko iz gledališča Zapik na predstavi kamišibaja. Foto: Romana Zajec

Festival Tartini bo v Piranu in Kopru gostil številne domače in tuje glasbenike. Kot pretekla leta je rdeča nit festivala izvajanje del Giuseppeja Tartinija in njegovih sodobnikov, ki so iskali navdih v njegovi glasbeni zapuščini, ter sodobnih ustvarjalcev, ki so navdušeni nad Tartinijevo umetnost. Novost letošnje izvedbe so glasbene delavnice in izobraževalna delavnica na temo kulturnega menedžmenta.

Koncert ob odprtju Morska nevihta bo izvedel Ansambel 1756 pod umetniškim vodstvom Konstantina Hillerja, ki se od ustanovitve leta 2006 ukvarja z interpretacijo glasbe 18. in 19. stoletja na tako imenovanih zgodovinskih instrumentih. Kot piše na spletni strani festivala, ostaja vir in navdih za delo tega orkestra še vedno Mozartova glasba, o čemer priča tudi samo ime. Letnica 1756 je namreč letnica Mozartovega rojstnega leta.

Do 10. septembra bodo nastopili še Lotz Trio, Madžarski virtuozi, Trio Rêverie, Nicolas Bourdoncle, Stefano Bet, Bojan Čičić in Brice Sailly, Amadeus Consort in Ansambel Il terzo suono.

Zgodbe med sliko in besedo
Med 22. in 24. avgustom pa bo v Piranu potekal 2. festival kamišibaja. Gre za pripovedovanje ob slikah, kakor se imenuje ta japonski običaj, ki se naslanja na tradicijo pripovedovanja ob slikah, ki so jih na svitkih že od 8. stoletja naprej pripovedovali budistični menihi nepismenemu ljudstvu so zapisali organizatorji. V treh dneh se bo zvrstilo več kot 20 pripovedovanj, strokovna žirija pa bo na festivalu podelila tudi zlati kamišibaj, ki ga bo prejela najboljša predstava festivala.

V Sloveniji je bilo prvo pripovedovanje te vrste v okviru festivala Pravljice danes laniv Hiši otrok in umetnosti, ko je bilo na ta način predstavljenih pet zgodb. Prvi slovenski festival kamišibaja je bil lani, ko je na Židovski trg tri večere zapored privabil številne obiskovalce, ki so prisluhnili zgodbam ob avtorskih ilustracijah.