Vlatka Oršanić je kariero začela zelo mlada, najprej kot solistka Opere SNG v Ljubljani, nato pa je ustvarjala v tujini. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Vlatka Oršanić je kariero začela zelo mlada, najprej kot solistka Opere SNG v Ljubljani, nato pa je ustvarjala v tujini. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana

Mojstrski seminar sopranistke mednarodnega slovesa je v Celju potekal od 14. avgusta. Seminar je bil na začetku zastavljen široko in je v zelo kratkem času presegel lokalne meje ter postal eden boljših v tem delu Evrope. Iz leta v leto se zanj veča zanimanje, kar dokazuje visoko raven in potrebnost tovrstnega izobraževanja. Na letošnji seminar se je prijavilo 18 kandidatov iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije, za aktivno sodelovanje pa je bilo izbranih deset kandidatov. Program je bil bogato zasnovan, saj so se udeleženci izobraževali v zvrsteh opere, samospeva in oratorija.

Mladi umetniki bodo virtuoznost predstavili tudi v torek ob 20.00 v cerkvi Matere Božje v Nazarjah.

Na odrih po vsej Evropi
Vlatka Oršanić
, prvakinja Opere SNG Ljubljana in izredna profesorica solopetja na Akademiji za glasbo v Zagrebu ter Akademiji za glasbo v Ljubljani, je nastopila na mnogih velikih evropskih opernih in koncertnih odrih na Dunaju, v Berlinu, Parizu, Frankfurtu, Kölnu, Dresdnu, Leipzigu, Madridu, Münchnu, Zürichu, Pragi, Rotterdamu, Bruslju, Salzburgu, Bilbau, gostovala pa je tudi na Japonskem.

Prisluhniti ji je bilo mogoče na znamenitih evropskih glasbenih festivalih, kot so Maggio musicale Fiorentino, Salzburger Festspiele, Wiener Festwochen, Edinburgh Festival in Festival d'automne Paris. Posnela je tudi nekaj zgoščenk za velike diskografske hiše, kot sta Sony classical in Emi.