Juana Molina spada med najbolj priznane argentinske glasbenike. Foto: Facebook Juane Molina
Juana Molina spada med najbolj priznane argentinske glasbenike. Foto: Facebook Juane Molina
Neponovljiva, čudovita, čarobna. To je samo nekaj opisov, ki jih svetovni glasbeni in drugi mediji podeljujejo Juani Molini. Foto: Facebook Juane Molina
Juana Molina na Drugi godbi

Čeprav se zadnjih 20 let posveča izključno glasbi, jo še vedno večina Argentincev pozna po njeni televizijski karieri. V 90. letih je bila namreč ena najbolj prepoznavnih igralk, številni Argentinci se je spominjajo po njeni vlogi v humoristični seriji Juana y Sus Hermanas.

Pri 35 letih je obrnila hrbet igranju in se posvetila glasbenemu ustvarjanju. In to zelo uspešno, saj je že njen prvenec Rara naletel na dobre kritike, a ne doma, tam so ji namreč močno očitali njeno odločitev, da se je poslovila od igralske in se posvetila glasbeni karieri. Entertainment Weekly je njen drugi album Segundo izbral za najboljši album leta 2003, leto pozneje pa je New York Times njen album Tres Cosas uvrstil med najboljših 10 albumov leta. Skupno je do zdaj izdala šest albumov, številni poznavalci pa menijo, da je njen zadnji album Wed21, ki ga je lani izdala po petih letih premora, njen najboljši do zdaj.

Njena glasba vsebuje elemente ambientalne in elektronske glasbe, po glasbenem stilu pa jo pogosto primerjajo z Björk, Beth Orton in Liso Germano. Pod večino glasbe in besedil se je podpisala sama, nepogrešljiv del njene glasbe pa pa je akustična kitara.

Glasba je nepogrešljiv del njenega vsakdana že od malih nog, saj je odrasla v glasbeni družini: njen oče Horacio Molina je bil uspešen pevec tanga in skladatelj, ki je poskrbel tudi za prvo učenje kitare, njena mama pa je bila igralka in velika navdušenka nad glasbo. Močan pečat nanjo je pustila tudi selitev v Francijo, družina je namreč zaradi diktature konec 70. letih odšla v Pariz, kjer je potem spoznavala vrsto različnih glasbenih zvrsti z različnih koncev sveta, potem pa se je vrnila v domovino.

"Prve pesmi, ki sem jih pisala, so bile kot zanke. Tedne in tedne sem preigravala nekaj istih not in akordov, padla sem v trans. Vendar pa nisem imela dovolj zaupanja vase, da bi jih odigrala same. Tako sem dodala refren, verze in mostove, da bi bila potem njena struktura bolj podobna tradicionalni," se spominja svojih začetkov glasbene ustvarjalnosti.

V okviru evropske turneje bo poleg Slovenije nastopila tudi v Franciji, Veliki Britaniji, Slovaški, Španiji, Hrvaški, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem.

Juana Molina na Drugi godbi