Willims je ustvaril številne izjemne filmske vloge, žal pa mu ni uspelo najti miru v sebi. Foto: Reuters
Willims je ustvaril številne izjemne filmske vloge, žal pa mu ni uspelo najti miru v sebi. Foto: Reuters
12 let suženj je bil razglašen za najboljši film leta. Foto: Kolosej
Tomaž Pengov, "popotnik s prašnih kolovozov", se je poslovil pri 65 letih. Foto: BoBo
Številne generacije odraščajo ob zgodbah o Pikiju Jakobu, ki jih je napisal letos preminuli Kajetan Kovič. Foto: BoBo
Jože Toporišič
Vsak se mora torej na svojem področju truditi, da bomo razvili strokovno besedje, ki ga določena problematika potrebuje in uporablja, da lahko kulturno in civilizacijsko napredujemo, je dejal Toporišič. Foto: BoBo

Največkrat ste prebrali novico o smrti igralca Robina Williamsa, ki so ga avgusta našli mrtvega na njegovem domu v Tiburonu. 63-letni igralec je izgubil bitko z depresijo in storil samomor. Med najbolj branimi novicami je bil tudi izbor njegovih najbolj nepozabnih vlog, med katerimi se je številnim najbolj vtisnil v spomin po komičnih likih (Gospa Doubtfire) in kot navdihujoči profesor v Društvu mrtvih pesnikov.

Deljeno slavje na oskarjih
Za številne filmoljubce je najbolj pomembna noč v letu tista, ko postanejo znani dobitniki najbolj želenih kipcev v filmski industriji. Druga najbolj brana novica letošnjega leta je bila povezana s 86. podelitvijo oskarjev, ko so člani Akademije odločili, da si zmago delita dva filma, Gravitacija in 12 let suženj. Najboljši režiser je tako postal Alfonso Cuaron (Gravitacija), najboljši film pa 12 let suženj režiserja Steva McQueena.

Februarja nas je razžalostila novica, da se je poslovila Ajda Kalan, legendarna voditeljica, katere glas je dolga desetletja veljal za enega izmed meril odličnosti in bil tudi eden zaščitnih znakov Radia Slovenija.

To leto je bila usoda večkrat kruta. Oktobra smo obnemeli: poslovil se je naš nekdanji sodelavec, sicer glasbeni urednik na Valu 202 Blaž Tišler. Blaž, ostajaš v naših mislih in spominu!

Številne sodelavce naše hiše je v začetku septembra močno razžalostila novica o smrti stilistke in kostumografke Sonje Lužar, ki je v razvedrilnem programu TV Slovenije delala skoraj dve desetletji.

Velik udarec je oktobra doživel tudi plesni svet. Nenadno se je poslovil koreograf, pedagog in podjetnik Tomaž Ambrož, ki je bil gonilna sila plesne šole Urška, dekan Akademije za ples, avtor Maturantske parade in Guinnessov rekorder, plesu pa je bil predan že od malih nog.

Poslovil se je 'slovenski Leonard Cohen'
Letos je sklenil svojo življenjsko pot še en legendarni ustvarjalec. Februarja se je poslovil kantavtor Tomaž Pengov, izvrsten kitarist in cenjen pesnik, ki so mu nekateri prilepili oznako "slovenski Leonard Cohen".

Bralce je zelo zintrigiral tudi intervju s kulturologom Mitjo Velikonjo o novem jugoslavizmu. Živimo v desetletju, kjer je vse 'retro', pravi. Temo, ki jo je raziskoval v svoji knjigi Rock’n’retro – Novi jugoslavizem v sodobni slovenski popularni glasbi, lahko razumemo kot virtualni glasbeni muzej nekdanje skupne države.

Tik pred božičnimi prazniki je svet obšla novica o smrti legendarnega glasbenika Joeja Cockerja, ki se je v zgodovino glasbe vpisal s številnimi uspešnicami, kot so Unchain My Heart, You Are So Beautiful in You Can Leave Your Hat On.

Bolezen je uklonila očeta Pikija Jakoba
Letos je slovenski literarni svet izgubil enega od velikanov. Po dolgi bolezni je novembra umrl Kajetan Kovič. Pesnik, pisatelj in prevajalec se je v veliko knjigo nepozabnih literatov vpisal s svojimi izjemnimi deli za otroke (Piki Jakob, Maček Muri), bil je eden velikih štirih, ki so izdali Pesmi štirih, ter tudi zelo priznan prevajalec nemške, francoske, madžarske, češke, hrvaške, srbske in ruske poezije.

Februarja je mnogo prehitro odšel izvrsten karakterni igralec Philip Seymour Hoffman, za katerega je bil usoden prevelik odmerek heroina. 46-letnik, ki je leta 2005 prejel oskarja za glavno vlogo v filmu Capote, je že v preteklosti priznal, da ima težave z mamili.

Decembra odšla Toporišič in Šalamun
Slovenski kulturni milje je letos izgubil še dva izjemna moža. V začetku decembra se je poslovil jezikoslovec in akademik Jože Toporišič, osrednja osebnost jezikoslovne slovenistike, med drugim avtor Slovenske slovnice ter soavtor SSKJ-ja in Slovenskega pravopisa.

Pred nekaj dnevi pa je svojo pot sklenil ikonoklast slovenske poezije Tomaž Šalamun, eden največjih in tudi v tujini najbolj priznanih slovenskih pesnikov, kar je močno odmevalo tudi na našem portalu.