Ritem življenja v teh dneh v Idriji bodo narekovale čipke. Foto: BoBo
Ritem življenja v teh dneh v Idriji bodo narekovale čipke. Foto: BoBo

Vsak izmed ustvarjalcev bo dodal svoj kamenček v mozaik lepote, pestrosti in veselega druženja, so v povabilo zapisali organizatorji festivala. Prvi festivalski dogodki so se sicer začeli že v torek z odprtjem razstave izdelkov iz idrijske čipke v Galeriji pri Črnem orlu. Avtorica razstave Zinka Pečelin, ki je pripravila že drugo samostojno razstavo, tokrat z več kot 70 različnimi izdelki iz idrijske čipke dokazuje, da čipka lahko oplemeniti uporabne predmete v vseh prostorih doma in hkrati z elegantnim modnim dodatkom poudari lepoto osebe, ki jo nosi.

Med drugimi razstavami letošnjega festivala so tudi razstave čipk študentk Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo ljubljanske Naravoslovnotehniške fakultete, idrijskega Društva klekljaric, letna razstava izdelkov učencev Klekljarske šole Idrija, razstava Čipka v naravnih materialih osnovne šole Črni vrh nad Idrijo, hrvaških klekljaric iz Lepoglave in slikarska razstava z motivi čipkaric.

Ob strokovnih predavanjih, stalnih razstavah čipk in delavnicah pripravljajo še koncerte in druge spremljevalne prireditve za večjo prepoznavnost in promocijo idrijske čipke v Sloveniji in tujini.

Med dejavnostmi tudi tekmovanje v klekljanju
Sobotno in nedeljsko festivalsko dogajanje bodo popestrili prikazi klekljanja ter sejem domače obrti in klekljarskih pripomočkov. Osrednji dogodek festivala bo državno tekmovanje v klekljanju, na katerem se bodo otroci in odrasli pomerili v spretnosti vihtenja klekljev, v nedeljo pa bo mogoče spremljati še klekljarsko povorko ter poskusiti žlikrofe, tipično idrijsko jed ali druge idrijske dobrote.

Letošnji festival bo potekal do nedelje in je zaznamovan z dvema jubilejema - deseto obletnico delovanja Društva klekljaric idrijske čipke in deseto obletnico sodelovanja klekljaric, študentk in profesoric oblikovanja tekstilij z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Obe obletnici sta pomembni, saj sodelovanje klekljaric znotraj društva pomeni, da se dediščina idrijske čipke ohranja, sodelovanje s fakulteto pa prinaša sveže ideje in je pomembno za razvoj sodobne idrijske čipke, zlasti za oblikovanje in snovanje avtorske čipke.