Poleg zgornjega slavospeva je žirija v utemeljitev zapisala še, da je 94-letni Brook "najboljši gledališki režiser 20. stoletja", ki gledalce intenzivno vodi skozi svoje neizmerno čiste in preproste uprizoritve.

Peter Brook je med uspešnejšimi režiserji, ki mu je uspelo avantgardne pristope v uprizarjanju in igranju prenesti na institucionalne odre. Foto: EPA
Peter Brook je med uspešnejšimi režiserji, ki mu je uspelo avantgardne pristope v uprizarjanju in igranju prenesti na institucionalne odre. Foto: EPA

Brook je s svojimi prvimi reformatorskimi in vizionarskimi uprizoritvami, kot sta Kralj Lear iz leta 1962 in Marat/Sade iz leta 1964, odprl novo poglavje modernega gledališča in zaznamoval režiserje po vsem svetu.

Iz njegovih knjig, kakršna je Prazen prostor, so se učile številne generacije gledališčnikov. Gledališče je zaznamoval tudi z elementi tradicionalnih neevropskih kultur. To je razvidno predvsem pri deveturni uprizoritvi Mahabharata, nastali leta 1985 po enem od dveh najpomembnejših sanskrtskih epov stare Indije, ki velja za Brookovo mojstrovino.

Režiral je tudi klasične opere, kot je Figarova svatba, in priredbe, osredotočene na intimno bližino (Carmen, Don Giovanni). Med gledališkimi stvaritvami so veliko pozornosti vzbudile predstave Zborovanje ptic, Hamlet in Tierno Bokar. Ustvarjalnost mu je omogočilo tudi samostojno gledališče Bouffes du Nord, ki je začelo delovati leta 1974 v Parizu.

Režiral je tudi filme, med njimi Moderato Cantabile in Gospodarja muh, so v Cankarjevem domu zapisali ob gostovanju njegove postavitve Mozartove Čarobne piščali v Ljubljani leta 2013.

V The New York Timesu so leta 2005 navedli, da je Brook med uspešnejšimi režiserji, ki mu je uspelo avantgardne pristope v uprizarjanju in igranju prenesti na institucionalne odre in prek teh do mainstream občinstev: "Rezultat je bil revolucionaren; uprizarjanje klasik se je spremenilo za vselej."

Dobitnika nagrade je na tiskovni konferenci razglasil predsednik žirije Miguel Zugaza. Foto: EPA
Dobitnika nagrade je na tiskovni konferenci razglasil predsednik žirije Miguel Zugaza. Foto: EPA

"Španske Nobelove nagrade"
Prestižna španska nagrada, ki jo letno podeljujejo od leta 1980, se je do leta 2014 imenovala nagrada princa Asturije. Vendar se je princ Asturije Felipe de Borbon ob tem, ko je postal španski kralj Felipe VI., odločil, da naziv preda svoji hčeri, princesi Leonor.

Nagrade, ki veljajo za nekakšne španske Nobelove nagrade, vsako leto podelijo v osmih kategorijah. Med dosedanjimi dobitniki so tudi ameriška filmarja Francis Ford Coppola in Martin Scorsese, ameriški arhitekt Frank Gehry ter avstrijski filmski ustvarjalec Michael Haneke. Nagrade bodo v španskem mestu Oviedo izročili v oktobru.