Med deli, ki jih bodo razstavili, bodo tudi umetnine Eugena Boudina. Foto: Galerija Klovićevi dvori
Med deli, ki jih bodo razstavili, bodo tudi umetnine Eugena Boudina. Foto: Galerija Klovićevi dvori

Če vam podvig ne uspe, pa brez skrbi, po Zagrebu prihaja razstava januarja v Ljubljano. Razstava, na kateri so zbrana dela umetnikov, ki so delovali na območju Normandije, so danes del zbirke, poimenovane Slikanje v Normandiji, predstavlja presek različnih slikarskih stilov 19. stoletja: realizem, romanticizem, impresionizem in postimpresionizem. Zbirka sledi njihovemu razvoju in številnim spremembam, ki so pripeljale do rojstva modernizma v 20. stoletju.

Normandija je bila v 19. stoletju zatočišče številnih umetnikov, ki so iskali zavetje pred industrializacijo, ki je zajela velika mesta, v naravi. Slikali so na prostem in skušali v svoja dela ujeti atmosfero ter spremembe svetlobe in barv v pokrajini. Poleg krajin so slikali tudi prizore iz vsakdanjega življenja kmetov in ribičev.

Dela na ogled do 4. januarja
Zbirka Slikanje v Normandiji je nastala leta 1992 na pobudo regionalnega sveta spodnje Normandije in obsega več kot 100 slik, med njimi dela velikih imen, kot so Monet, Renoir, Courbet ali Delacroix. Zbirka predstavlja potovanje po normandijski pokrajini, tako po celinskem delu kot obali.

Razstava v Zagrebu bo odprta do 4. januarja, še poroča spletni portal port.hr, potem pa prihaja v Ljubljano.