V predstav Angel pozabe, ki bo drevi doživela 50. uprizoritev, igrajo Barbara Cerar, Saša Pavček in Janez Škof. Foto: SNG Drama Ljubljana
V predstav Angel pozabe, ki bo drevi doživela 50. uprizoritev, igrajo Barbara Cerar, Saša Pavček in Janez Škof. Foto: SNG Drama Ljubljana

Zgodba v romanu Haderlapove obsega časovno obdobje od druge svetovne vojne do danes in zrcali življenje več generacij avtoričine družine, ki sodi med manjšino na avstrijskem Koroškem. Družina je tako v ospredju predstave, v kateri igrajo Barbara Cerar, Saša Pavček in Janez Škof.

Tematiziranje individualnega, kolektivnega in kulturnega spomina
Iz avtoričinega spomina se rojevajo otroške podobe idiličnega življenja v Železni Kapli, ki se prepletajo s trpkimi babičinimi zgodbami o grozotah vojne, o življenju v koncentracijskih taboriščih in o partizanskem gibanju na Koroškem. Skozi tesen in tenkočutno izpisan odnos vnukinje in babice bralec dobi vpogled v življenje generacij pred vojno in po njej.

V uprizoritev so vpeljali tudi zvočne posnetke štirih govorcev lepenskega narečja: Bredice Županc, Mici Kucher, Klare Haderlap in Vilija Ošine.

Decembra tudi 50. ponovitev Ponorele lokomotive
Pred desetimi dnevi je svojo jubilejno ponovitev doživela tudi predstava Ponorela lokomotiva v režiji Jerneja Lorencija. Drama Stanislawa Ignacyja Witkiewicza prinaša zgodbo o strojevodji in kurjaču.

Žene ju nenavadna in skrivnostna strast, da bi z nezaslišano hitrostjo pognala svojo parno lokomotivo čez vse razumne omejitve, postaje in signale. Rada bi doživela vznemirljivi vrhunec hitrosti in zanosa. Izkaže pa se, da nista navadna železničarja, temveč razvpita zločinca, ki sta se izmaknila roki pravice.

Poleg Janeza Škofa in Aljaža Jovanovića v vlogah strojevodje in kurjača v predstavi igrajo še Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik in Giovannino Raffanelli. Ponorela lokomotiva, dobitnica velike nagrade 48. Borštnikovega srečanja, je bila premierno uprizorjena septembra 2012.

Predstava Angel pozabe bo drevi na odru Male drame na ogled ob 20. uri, v spodnjem prispevku TV-kulture pa si lahko pogledate, kaj prinašajo na silvestrski večer še nekatere druge kulturne institucije.

Silvestrska kultura
Silvestrska kultura