Med 2. svetovno vojno je bil v Gorici rojeni Aleksander Valič sodelavec OF, partizan, organizator mitingov, recitator in pevec. Po osvoboditvi je postal član gledališča v Trstu, od sezone 1947/48 pa do upokojitve je bil pri SNG Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Med 2. svetovno vojno je bil v Gorici rojeni Aleksander Valič sodelavec OF, partizan, organizator mitingov, recitator in pevec. Po osvoboditvi je postal član gledališča v Trstu, od sezone 1947/48 pa do upokojitve je bil pri SNG Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Borštnikovo srečanje je letos potekalo v znamenju Ignacija Borštnika, ob čigar 150-letnici rojstva so že pred začetkom srečanja pripravili simpozij. Foto: MMC RTV SLO
Najbolj zaželeni nakit slovenskih gledaliških igralcev: Borštnikov prstan Foto: MMC RTV SLO
Tone Partljič
Še štiriletni mandat predsednika sveta Borštnikovega srečanja je kljub prvotnemu omahovanju letos sprejel Tone Partljič. Mesto podpredsednice je po odstopu Janeza Pipana zasedla Melita Forstnerič Hajnšek. Foto: RTV SLO
Borštnikov prstan Aleksandru Valiču

V Mariboru se je s slovesno podelitvijo nagrad končalo že 43. Borštnikovo srečanje, katerega vrhunec je bila prav predaja najvišjega nacionalnega priznanja za igralsko umetnost. Aleksandru Valiču je nagrado namenila žirija, ki so jo sestavljali Tone Partljič, Rapa Šuklje in Peter Ternovšek.
Aleksander Valič se predstavi
Valič je v dolgoletni karieri razvil lasten slog, odlikuje se predvsem v komičnih in tragikomičnih vlogah, ki jih oblikuje s prefinjeno ironijo in poznavanjem človeške narave. Za svoje delo je bil leta 1972 nagrajen z Borštnikovo nagrado (za vlogo Geronta v Scapinovih zvijačah, SNG Drama Ljubljana), leta 1967 pa z nagrado Prešernovega sklada (za naslovno vlogo v odrski priredbi Diderotovega dela Rameaujev nečak).

Več o dobitnikih nagrad 43. Borštnikovega srečanja preberite tukaj.

Nastopal je tudi v filmih (Decembrski dež, Samorastniki, Naš avto, Dolina miru ...), na radiu in televiziji ter napisal dve knjigi o gledališkem življenju, Frontniki (1980) in Spomini na prva leta Slovenskega narodnega gledališča za Trst in Primorje: 1945-1947 (1999).

Enajst predstav si je razdelilo štirinajst nagrad
V tekmovalnem sporedu se je letos pomerilo 11 predstav iz šestih gledaliških hiš. Žirija - Blaž Lukan, Mario Brandolin, Gregor Butala, Maja Haderlap in Mojca Jan Zoran - je podelila nagrado za najboljšo predstavo v celoti, nagrado za režijo, pet enakovrednih igralskih nagrad ter nagrado za mladega igralca ali igralko.

Podelila je tudi tri nagrade za scenografijo, kostumografijo ali druge gledališke prvine, nagrado Dominika Smoleta za izvirno dramsko besedilo ali za prevod, dramatizacijo, jezikovno adaptacijo oziroma lektorski dosežek ter nagrado za inovacije in estetski preboj.

Ljubljanska Drama se je predstavila z Osvajalcem v režiji Dušana Jovanovića, predstavo Katica iz Heilbronna v režiji Francois-Michela Pesentija in Titom Andronikom v režiji Diega de Bree. SNG Maribor je po lanski odsotnosti tokrat nastopil z Lepo Vido v režiji Sebastijana Horvata in Nosorogi v režiji Vita Tauferja. Vse druge gledališke hiše so imele po enega kandidata za nagrade.

SNG Nova Gorica je na 43. Borštnikovem srečanju uprizorila Skrivne strahove na javnih krajih v režiji Ivane Djilas, na sporedu je bila še koprodukcija EPI Centra, Gledališča Ptuj in Cankarjevega doma Raztrganci/Učenci in učitelji v režiji Sebastijana Horvata, Slovensko mladinsko gledališče se je predstavilo z Mladim mesom v režiji Ivice Buljana.

Slovensko stalno gledališče iz Trsta je sodelovalo s predstavo Samomorilec režiserja Eduarda Milerja, Zavod Maska iz Ljubljane s predstavo Slovensko narodno gledališče v režiji Janeza Janše, Mestno gledališče Ljubljansko pa z muzikalom Goslač na strehi režiserja Stanislava Moše.

Mož, ki je dal srečanju ime, bi bil star 150 let
Letošnje 13-dnevno festivalsko dogajanje je zaznamovala 150. obletnica rojstva gledališkega umetnika Ignacija Borštnika (1858-1919). Ves čas festivala je bila tako v SNG Maribor na ogled razstava Dunaj bi bil lahko ponosen nanj, ki jo je pripravil Slovenski gledališki muzej.

Ob tekmovalnem in spremljevalnem programu - vanj je selektorica Barbara Orel uvrstila pet predstav - se je v okviru festivala kot običajno zvrstilo več predstav tudi na odrih zunaj SNG Maribor.

A. J.

Borštnikov prstan Aleksandru Valiču