Gospodar prstana, kot je nosilca letošnjega Borštnikovega prstana poimenovala umetniška direktorica festivala Alja Predan, je Janez Hočevar – Rifle. Prstan je nagrajencu nataknila predsednica žirije, ki je izbirala nosilca prstana, Milena Zupančič. Foto: MMC RTV SLO
Gospodar prstana, kot je nosilca letošnjega Borštnikovega prstana poimenovala umetniška direktorica festivala Alja Predan, je Janez Hočevar – Rifle. Prstan je nagrajencu nataknila predsednica žirije, ki je izbirala nosilca prstana, Milena Zupančič. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Emeršič
Borštnikovo srečanje se je še 45. sklenilo s podelitvijo nagrad za največje gledališke dosežke preteklega leta. Povezovanje večera so tokrat zaupali Bojanu Emeršiču. Foto: MMC RTV SLO
Ivana Djilas
Ivana Djilas je prepričala z režijo predstave Zasebno življenje v izvedbi SNG Drame Ljubljana. 'Na premici našega vsakdana je Djilasova z igralci odkrila poetične trenutke, ki so bili podani sugestivno in z inteligentno trpko humornostjo,' je v obrazložitvi med drugim zapisala žirija. Foto: MMC RTV SLO
Majda Širca in Franc Kangler
Ministrica za kulturo Majda Širca in župan Mestne občine Maribor Franc Kangler sta prejela posebno diplomo za ureditev pravno-formalnega statusa festivala. Foto: MMC RTV SLO
Marko Peljhan
Predsednik strokovne žirije Marko Peljhan je opozoril, da je danes praznik slovenskega gledališča in pojasnil, da se je žirija po temeljitem premisleku odločila, da velike nagrade za najboljšo uprizoritev ne bo podelila. A to nikakor ne pomeni, da niso v desetih dneh videli velike umetnosti, je še poudaril. Foto: MMC RTV SLO
Borštnikove nagrade so podeljene

45. festival Borštnikovo srečanje se je v Veliki dvorani SNG Maribor sklenilo s tradicionalno slovesnostjo, ki jo je bilo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na 1. programu TV Slovenija. Večer je povezoval 'najmanjši igralec', kot se je poimenoval sam, Bojan Emeršič, ki je napovedal kar se da iskren konec Borštnikovega srečanja, brez pretiranega pompa. Za glasbeno spremljavo je skrbel Fake Orchestra.

Sklepno slovesnost srečanja si oglejte tukaj.
Kot je že znano, si je Borštnikov prstan, najvišje nacionalno priznanje za igralsko umetnost, nataknil (če smo natančni, je to storila predsednica žirije Milena Zupančič) igralec Janez Hočevar – Rifle. Ob prevzemu je začel: "Velikokrat sem že nastopal na tem odru, a danes se mi je prvič zgodilo, da imam tremo. Verjetno pa bi moral samo uživati." Nadaljeval je v svojem slogu in se pošalil, da si je do zdaj trikrat nataknil poročni prstan in ga dvakrat tudi snel. "Nisem ravno konstanta za prstane, veliko mi padajo dol." Zato je predlagal, da se Borštnikovo srečanje modernizira tudi v tej smeri, s krono namesto prstanov. Po nekajsekundnem molku in opazovanju občinstva pa je občinstvo pomiril: "Nič ni narobe, samo uživam v trenutku. Še par sekund mi dajte, potem pa grem," je končal, se priklonil in se umaknil k drugim nagrajencem.
Med preostalimi nagradami, kot že rečeno, letos ni velike nagrade za najboljšo uprizoritev. Strokovna žirija je v tekmovalnem programu 12. predstav z redkimi izjemami prepoznala 'širok in kvaliteten prerez ustvarjalnih pristopov h gledališkemu mediju, ki je produkcijsko in izvedbeno suveren, vendar mu manjka celostnih pristopov, ki bi bili hkrati profesionalno prebojni in tudi inovativni, da bi lahko komunicirali z občinstvom in prostorom gledališča, ki ni nujno omejen na dialog z lastno estetsko zgodovino in kontekstom'. Ta potencial je sicer žirija v nekaterih predstavah prepoznala, vendar, kot so zapisali v obrazložitvi, v nobeni ni bil popolnoma dosežen.

V ozadje umaknjena režija, ki odkriva poetične trenutke
Nagrado za režijo je prejela Ivana Djilas za predstavo Zasebno življenje SNG Drame Ljubljana. Njena režija je, kot piše v obrazložitvi, na prvi pogled nevidna in umaknjena v ozadje, vendar je dosegla učinkovito in ritmično usklajeno naracijo in vodenje od prizora do prizora, v sozvočju z eliptičnim dramaturškim slogom in s temo krhkosti odnosov v sodobni družbi, ki so osnova Syhinega besedila. "Na premici našega vsakdana je Djilasova z igralci odkrila poetične trenutke, ki so bili podani sugestivno in z inteligentno trpko humornostjo," še piše.
Težka izbira izvrstnih igralskih presežkov
Strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo publicistka Melita Forstnerič Hajnšek, dramaturg Thomas Irmer, umetnostna kritičarka Amelia Kraigher, dramaturginja Katarina Pejović in režiser Marko Peljhan (predsednik), je posebej opozorila na veliko število izjemnih igralskih dosežkov, zaradi katere je imela pri izbiri nagrajencev izredno težko delo.
Končna odločitev je določila, da pet enakovrednih igralskih nagrad prejmejo: Uroš Fürst za vlogo Lutza v predstavi Zasebno življenje SNG Drame Ljubljana, Pia Zemljič za vlogo Babice in Evice v predstavi Žabe Mestnega gledališča Ptuj, Janja Majzelj za vlogo Sestre Alme v predstavi Persona Mini teatra Ljubljana, Mateja Pucko za vlogo Neveste v predstavi Malomeščanska svatba Drame SNG Maribor ter Jernej Šugman za vlogo Tašče v predstavi Ko sem bil mrtev SNG Drame Ljubljana.
Največ nagrad predstavi Od blizu
Številčno gledano je šlo letos največ nagrad predstavi Od blizu v izvedbi Drame SNG Maribor. Kot mlada igralka je navdušila Eva Kraš, Leo Kulaš je nagrajen za kostumografijo, Dragutin Broz z nagrado za celostni prostorski koncept ter Tina Mahkota z nagrado za prevod in jezikovno adaptacijo teksta.
Nagrada za kostumografijo je šla tudi v roke Alana Hranitelja za predstavo Malomeščanska svatba, ki jo izvaja Drama SNG Maribor.

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Najboljša kolektivna stvaritev
Nagrado za izjemno kolektivno stvaritev je prejela avtorska ekipa predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana. Kot utemeljuje žirija, je kolektiv kompleksno travmo Jugoslavije in njenega razpada zaobjel silovito, brez zadržkov in z jasnim namenom raziskovanja provokativnih perspektiv, vendar z občutljivostjo in zapletenostjo subjektivnih pogledov, ki gradijo močan dogodek brez vsakršne banalnosti, sentimentalnosti in nostalgije. Igralec Uroš Kaurin pa je veselje ekipe zaokrožil še z nagrado za mladega igralca.
Društvo gledaliških kritikov in teatrologov je izbralo Žabe
Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je letošnjo nagrado podelilo uprizoritvi v produkciji Mestnega gledališča Ptuj Žabe v režiji Jerneja Lorencija. "Režiser Jernej Lorenci uprizarja slovensko klasično besedilo Gregorja Strniše kot igro, ki z različnimi uprizoritvenimi prijemi kaže prav na značaj igre same, pri tem pa nenehno zavzema tudi odnos do gledališkega medija," so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Diplomi Majdi Širca in Francu Kanglerju
V jubilejnem letu je Borštnikovo srečanje z ureditvijo pravnega statusa festivala postal ena izmed organizacijskih enot Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Zato so podelili tudi posebno diplomo za ureditev pravno-formalnega statusa festivala, ki sta jo prejela ministrica za kulturo Majda Širca in mariborski župan Franc Kangler.

Bogat festival, poln novosti
Letošnji, že 45. vseslovenski gledališki festival je bil po vsebini najbogatejši do zdaj. Še vedno je bil v ospredju izbor najboljših slovenskih uprizoritev pretekle sezone, poleg 12 tekmovalnih in štirih spremljevalnih predstav po izboru selektorja Gregorja Butale pa so postavili na ogled tudi tako imenovani "showcase" slovenskih predstav, namenjen gledališkim strokovnjakom iz tujine. Pestro je bilo tudi obfestivalsko dogajanje s simpoziji in sodelovanji študentov AGRFT-ja in mariborske filozofske fakultete.


















Borštnikove nagrade so podeljene