Obnovljeni minoritski samostan - do leta 2012 bodo obnovili še zunanji avditorij in cerkev, ki bosta služila glasbenemu gledališču -  je hkrati prva uresničena naložba v okviru projekta Evropske prestolnice kulture (EPK). Foto: Mestna občina Maribor
Obnovljeni minoritski samostan - do leta 2012 bodo obnovili še zunanji avditorij in cerkev, ki bosta služila glasbenemu gledališču - je hkrati prva uresničena naložba v okviru projekta Evropske prestolnice kulture (EPK). Foto: Mestna občina Maribor
Lutkovno gledališče Maribor
Nov objekt bo Lutkovnemu gledališču Maribor prinesel sodobno opremljene lutkovne delavnice, zelo izboljšano odrsko infrastrukturo in lutkovni studio, kar bo omogočilo zahtevnejše predstave ter možnost lutkovnega in gledališkega izobraževanja. Foto: Mestna občina Maribor

Slavnostno odprtje je bilo sicer namenjeno povabljenim gostom, že naslednji dan pa bodo vrata odprta tudi za širšo javnost.
Obnova minoritskega samostana za potrebe mariborskega Lutkovnega gledališča je eden največjih investicijskih projektov v Mariboru v zadnjih letih, uresničili pa so ga s pomočjo evropskih sredstev. Celotna naložba je znašala nekaj več kot 14 milijonov evrov, pri tem pa je 6,4 milijona evrov prišlo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 2,7 milijona evrov je prispevalo ministrstvo za kulturo, preostalo pa je mestna občina Maribor.
Lutkovno gledališče je od svojih začetkov leta 1973 doživelo že več selitev. Zadnja leta je njihovo delo omejevala prostorska stiska v domovanju nad Mariborsko knjižnico na Rotovžu. Rešitev iz te so iskali dolga leta, ideja o selitvi v nekdanji minoritski samostan na Lentu pa se je porodila leta 2002.
Lutke v vsem svojem razkošju
V novem domovanju imajo lutkarji na razpolago nekaj manj kot 2.500 kvadratnih metrov uporabnih površin, med drugim, dve dvorani – večja obsega 24, manjša pa 80 sedišč, lutkovne delavnice, studio, razstavne prostore, knjigarno in prodajalno. Kot je pred odprtjem povedala direktorica gledališča Mojca Redjko, bodo skušali zares odpreti vrata in pokazati vse razkošje lutk. Izboljšana odrska infrastruktura bo omogočila zahtevnejše predstave ter možnost lutkovnega in gledališkega izobraževanja. V gledališču pa so se tudi kadrovsko in finančno okrepili.

Možnost za nadgradnjo mariborskega lutkovnega ustvarjanja
Po besedah direktorja urada za kulturo in mladino Aleša Novaka gre za enega najpomembnejših razvojnih projektov mariborske kulture, ki je pomemben tako na regionalni kot na nacionalni ravni. Po njegovih ocenah s tem LGM ni dobil le novih prostorov, ampak tudi možnost nadgradnje svojega ustvarjanja. "Za LGM se začenja nova razvojna zgodba," je še dodal.
Mariborski župan Franc Kangler meni, da ima gledališko vodstvo veliko odgovornost, da objekt ne le vzdržuje, temveč mu da tudi vsebino. Kot še pravi, se je treba zdaj usmeriti v prihodnost in objektu dati vsebino.
Prva premiera nove gledališke sezone je napovedana za 20. oktobra. V novo sezono se bodo podali s premiero Krsta pri Savici za mladostnike režiserke Andreje Kovač, v mali dvorani pa z avtorskim projektom za odrasle Meso ali razodetje Jerneja Lorencija.