Jernej Šugman je prepričal v vlogi Tašče. Tudi sicer je zasedba predstave v celoti moška. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Jernej Šugman je prepričal v vlogi Tašče. Tudi sicer je zasedba predstave v celoti moška. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Ko sem bil mrtev
Predstava Ko sem bil mrtev temelji na motivu moža, ki napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Član ansambla ljubljanske Drame je na 19. gledališkem festivalu na Reki prejel nagrado Veljka Maričića za najboljšo moško vlogo ex aequo, ki si jo je razdelil s Svetozarjem Cvetkovićem. Ta je prepričal kot Richard Richter v predstavi Elijev stol Jugoslovanskega dramskega gledališča iz Beograda v režiji Borisa Liješevića. Med osmimi predstavami je bila najboljša Moj sin le malo bolj počasi hodi Zagrebškega gledališča mladih v režiji Janusza Kice. Liješević je slavil tudi kot najboljši režiser festivala, nagrado pa je prejel še Darko Lukić, dramaturg v isti predstavi. Tudi po mnenju občinstva je bila najboljša predstava Elijev stol.
Najboljši ženski vlogi sta Mija v izvedbi Ksenije Marinković v predstavi Moj sin le malo bolj počasi hodi in Majka Hane Selimović v predstavi Oče na službeni poti, ki jo je v režiji Oliverja Frljića odigral beograjski Atelje 212. Poleg gledališč iz Hrvaške, Slovenije in Srbije sta na festivalu, ki je potekal med 3. in 9. majem, sodelovali še gledališči iz Litve in Poljske.
Po vrsti nagrad nova gostovanja
Uprizoritev Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree in izvedbi gledališča SNG Drama Ljubljana je sicer že večkrat slavila tako doma kot v tujini ter gostovala v številnih krajih in na festivalih v Sloveniji, zamejstvu in tujini. Nazadnje tudi na 13. Iberoameriškem gledališkem festivalu Bogota 2012, kjer so jo kritiki umestili med sedem najpomembnejših predstav druge polovice festivala, in na BOK festu 2012 v Bjelovarju. Drama se dogovarja tudi za gostovanja v prihodnjem letu. S predstavo Ko sem bil mrtev bodo tako gostovali v gledališčih Theater Oberhausen in Teatro Metastasio Stabile della Toscana v Pratu ter v Dominikanski republiki.

Povabljena je tudi na evropsko mrežo uprizoritvenih umetnosti in umetnosti gibljivih slik Čas podob v Centquatru v Parizu in na festival gledališč z evropskega vzhoda Prehodi 2013 v Metzu.
Predstava Ko sem bil mrtev temelji na enem prvih filmov nemškega režiserja Als ich tot war. Film, o katerem so viri zapisali, da ga je Lubitsch posnel leta 1916 za vojake na soški fronti, je dolgo veljal za izgubljenega. Vse domneve so bile potrjene z odkritjem filmskih kolutov iz omenjenega leta, Slovenska kinoteka pa je rekonstruiran film mednarodni javnosti predstavila 1995 na filmskem festivalu v Pordenonu. Zgodba predstave Ko sem bil mrtev se vrti okoli Pirandellovega motiva moža, ki uprizori svojo smrt in iznajde novo identiteto, da bi se znebil nadzora zoprne tašče. Zasedba slovenske uprizoritve je v celoti moška. Predstava, v kateri igralci ne govorijo, je v gledališču opremljena s slovenskimi in italijanskimi nadnapisi, v njej pa poleg Šugmana nastopajo Alojz Svete, Janez Škof in Boris Mihalj.