Harry Potter je v dobrem desetletju prehodil dolgo pot, glavna igralska trojica je odrastla pred očmi gledalcev, gledališka predstava pa se bo vrnila nazaj in odstrla še neznano zgodbo iz čarovnikovih zgodnjih let. Foto: Kolosej
Harry Potter je v dobrem desetletju prehodil dolgo pot, glavna igralska trojica je odrastla pred očmi gledalcev, gledališka predstava pa se bo vrnila nazaj in odstrla še neznano zgodbo iz čarovnikovih zgodnjih let. Foto: Kolosej
JK Rowling
Rokopis z zgodbo o malem čarovniku je v devetdesetih letih samohranilki zavrnila cela vrsta založnikov. Prvi roman je izšel leta 1997, večkrat nagrajeno serijo knjig pa so po vsem svetu do danes prodali v več kot 400 milijonih izvodov. Foto: EPA
J. K. Rowling, The Casual Vacancy, Prazen stolček
Rowlingova po končani seriji o Harryju Potterju ni odložila peresa. Med drugim je napisala svoj prvi roman za odrasle Nadomestne volitve ter The Cuckoo's Calling (Kukavica kliče), ki ga je podpisala s psevdonimom Robert Galbraith. Foto: Reuters

Gledališka predstava, pri kateri bo Rowlingova sodelovala tudi kot koproducentka, bo pripovedovala še napovedano zgodbo o Harryjevih zgodnjih letih, ko je bil izobčena sirota. Z edino zamislijo uprizoritve, ki se je zdela avtorici dovolj prepričljiva, sta k njej pristopili producenta Sonia Friedman in Colin Callender.
Friedmanova stoji za vrsto uspešnih westendovskih produkcij, med drugim The Book of Mormon, Merrily We Roll Along in Shakespearjevima Dvanajsta noč ali Kar hočete ter Rihard III. z Markom Rylanceom v glavni vlogi. Nekdanji predsednik HBO Films Colin Callender pa je nazadnje kot producent sodeloval pri broadwajski uprizoritvi Lucky Guy s Tomom Hanksom, z BBC-jem pa trenutno pripravlja priredbo z bookerjem nagrajenega romana Wolf Hall pisateljice Hilary Mantel.
Rowlingova, ki sicer pri pisanju igre ne bo sodelovala, po poročanju BBC-ja pravi, da njuna vizija predvideva tisto čustvenost, intenzivnost in intimnost, ki se ji zdi primerna za prenos Harryjeve zgodbe v gledališki svet.
Odstiranje čarovnikovega značaja
Predstava, v kateri menda ne bodo manjkali najbolj priljubljeni liki iz knjig, bo ponudila edinstven vpogled v čustva in misli legendarnega čarovnika, ki je najprej navduševal na knjižnih straneh, nato pa v osmih filmskih uspešnicah. Po letu dni priprav na projekt se pisateljica veseli, da vstopajo v novo fazo. Trenutno presojajo o piscih in režiserjih, konkretnejšo podobo pa naj bi predstava dobila v prihajajočem letu.
Nazaj v filmski svet
Avtorici, ki ji je, potem ko jo je zavrnila cela vrsta založnikov, saga o Potterju prinesla nezaslišan uspeh, so pred kratkim ponudili še eno idejo, ki je ni mogla zavrniti. V filmski svet se bo na pobudo studia Warner Bros, ki stoji tudi za megalomanskimi filmskimi priredbami čarovniške knjižne serije, vrnila kot scenaristka nove franšize. Kot smo že poročali, bo izhodišče zgodbe knjiga z naslovom Fantastične pošasti in kje jih najdemo (Fantastic Beasts and Where to Find Them), ki jo je imel Harry na Bradavičarki, osrednji protagonist pa bo avtor dela Newt Scamander.
O 48-letni pisateljici so se letos mediji razpisali tudi ob razkrinkanju psevdonima Roberta Galbraitha, s katerim se je zato, da bi se izognila pritisku visokih pričakovanj oboževalcev, podpisala pod The Cuckoo's Calling (Kukavica kliče), roman, ki ga je vrsta kritikov razglasila za enega najboljših detektivskih prvencev v zadnjih letih.