Britanski pevec in avtor pesmi Plan B oziroma Ben Drew je letos prejel tri nagrade Ivor Novello. Foto: EPA
Britanski pevec in avtor pesmi Plan B oziroma Ben Drew je letos prejel tri nagrade Ivor Novello. Foto: EPA
Dizzee Rascal
Raper Dizzee Rascal je dobil nagrado Ivors Inspiration Award. Foto: Reuters
epa01538280 Singer Paul Rodgers (L) and guitarist Brian May (R) of 'Queen' perform during the band's concert at the 'Stadthalle' in Vienna, Austria, 01 November 2008. EPA/Herbert P. Oczeret
Paul Rodgers, dobitnik nagrade Ivor Novello, na odru skupaj z Brianom Mayem, kitaristom skupine Queen. Foto: EPA

Na četrtkovi podelitvi nagrad, ki so namenjene najboljšim britanskim avtorjem pesmi in skladateljem, je Plan B dobil kar tri nagrade: prestižno nagrado za najboljšega avtorja pesmi, nagrado za najboljši album (Defamation of Strickland Banks) in nagrado za največkrat izvajano delo za pesem She Said.

Po soul uspehu nazaj k hip hopu
Ko je prejel tretjo nagrado, je Drew čustveno opisal, kako so pesmi nastajale v njegovi spalnici v vzhodnem Londonu, medtem ko se je eden njegovih prijateljev vdal heroinu in bil izgnan s svojega doma. "Želel sem se zavzeti za te mlade, želel sem pisati o tej mladini, ki je prezrta in pozabljena," je o navdihu za svojo glasbo povedal Drew, ki je kariero začel kot ne preveč uspešen raper. Ko pa je na svojem drugem, zdaj nagrajenem albumu Defamation of Strickland Banks hip hoperske ritme in rime zamenjal z bolj soulovsko glasbo in petjem, so njegove pesmi našle široko občinstvo in se pririnile do vrhov glasbenih lestvic.

Plan B je eno izmed nagrad prejel iz rok Eltona Johna, ki je album Defamation of Strickland Banks tudi javno razglasil za svojo najljubšo ploščo leta. Ben Drew pa je za svojo naslednjo ploščo napovedal vrnitev k svojim hip hop koreninam in umik od komercialno uspešnega soulovskega zvoka. "Nikoli ne bom delal glasbe zato, ker me založba sili v to," je še pribil.

"Ivorjev" ne kroji glasbena industrija
Nagrade Ivor Novello, poimenovano po v prejšnjem stoletju priljubljenem valižanskem skladatelju, pevcu in igralcu, od leta 1955 vsako leto v Londonu podeljuje the British Academy of Songwriters, Composers and Authors (BASCA). Na kratko poimenovani ivorji so edina nagrada, na katero ne vplivajo založbe in glasbena industrija, temveč jo podeljuje skupnost avtorjev in skladateljev pesmi.

Britanska urbana glasba je slavila tudi z zmago Tinieja Tempaha v kategoriji najboljše sodobne pesmi za skladbo Pass Out, vedno bolj komercialno usmerjeni zvezdnik britanskega rapa Dizzee Rascal pa je prejel eno najbolj cenjenih nagrad - Ivors Inspiration Award. Nagrado za izjemni prispevek britanski glasbi so podelili 62-letnemu pevcu in avtorju pesmi Paulu Rodgersu, ki je zaslovel že v sedemdesetih letih kot član skupin Free in Bad Company, v zadnjih časih pa je najbolj poznan po tem, da je snemal in nastopal s članoma legendarne skupine Queen.

Tudi glasba v videoigrah dobila svoje mesto
Nagrado za najboljšo zbirko pesmi je dobil multiinstrumentalist Steve Winwood, nagrado za najboljšo glasbo in besedilo v pesmi je prejel Conor O' Brian iz irske skupine Villagers za pesem Becoming a Jackal, v kategoriji klasične glasbe pa je ivorja prejel Michael Nyman. Posebno mednarodno nagrado je prejel ameriški skladatelj in besedilopisec Stephen Sondheim, ki zaradi bolezni ni mogel priti na podelitev nagrad, a mu je dvorana namenila stoječe ovacije.

Med preostalimi zanimivejšimi nagradami so letos drugič podelili tudi ivorja za najboljšo izvirno glasbo v videoigri, ki so jo letos prejeli Richard Beddow, Richard Birdsall in Ian Livingstone za glasbo v strateški igri Napoleon: Total War.

Nekatere izmed z ivorji nagrajenih pesmi in izvajalcev lahko poslušate v spodnjih videoposnetkih: