Projekt pomeni viden prispevek k nadaljevanju obnove in oživitve kompleksa starih pivških vojašnic. Po umiku jugoslovanske vojske ga Slovenska vojska namreč ni nikdar uporabljala za svoje potrebe. Foto: Park vojaške zgodovine
Projekt pomeni viden prispevek k nadaljevanju obnove in oživitve kompleksa starih pivških vojašnic. Po umiku jugoslovanske vojske ga Slovenska vojska namreč ni nikdar uporabljala za svoje potrebe. Foto: Park vojaške zgodovine
Park vojaške zgodovine
S sodelovanjem občine Pivke in ministrstva za obrambo v Parku vojaške zgodovine že stojita paviljona tankovsko-artilerijske zbirke. Leta 2007 se je v projekt ohranitve kompleksa vojašnice vključilo tudi ministrstvo za kulturo, na katerega so prenesli enega od dveh večjih objektov, in v letih 2008 in 2009 obnovilo streho ter vgradilo zunanje stavbno pohištvo. Foto: Park vojaške zgodovine

Majda Širca, Ljubica Jelušič in Robert Smrdelj so podpisali dogovor o skupni izvedbi projekta Muzejsko depojski kompleks Pivka, ki je nadgradnja pivškega Parka vojaške zgodovine.
Gre za 10 milijonov evrov vreden projekt, za katerega bodo poskusili pridobiti tudi evropska sredstva. Po besedah pivškega župana Smrdelja nameravajo z novim projektom v Parku vojaške zgodovine združiti kulturno in turistično ponudbo s predstavitvijo vojaške zgodovine, in to tako, da bo park atraktiven za obiskovalce. "Že pred 20 leti se je država odločila, da veliko vojaških objektov, ki niso več v funkciji, nameni kulturi, to idejo uveljavljamo šele zdaj," pa je ob podpisu dogovora v Parku vojaške zgodovine v Pivki dejala ministrica za kulturo Širca.
Letos naj bi izdelali idejne projekte obnove in gradnje, nato jih čaka še projektna dokumentacija. "O rokih še ne moremo govoriti, saj gre za dolgoročen projekt," je dejala Širca. Upajo, da bodo zanj dobili tudi evropska sredstva. "V okviru mreženja naravnih in kulturnih potencialov obstaja možnost uporabe virov, v kakšni meri, pa bo stvar dogovora," je dejal Smrdelj.
Obnovitvena dela v starih pivških vojašnicah
Projekt bo obsegal tudi obnovitev preostalih objektov v kompleksu starih pivških vojašnic. V njih naj bi postavili ogledne muzejske depoje in predstavili nekatere vojaško-zgodovinske zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Preostalo težko orožje, tanki, druga oklepna vozila in topovi, naj bi prostor dobili v novozgrajenem paviljonu. V okviru projekta nameravajo zgraditi še infrastrukturo za delovanje kompleksa.
Prostor za muzealije iz drugih muzejev
Ministrica za kulturo je poudarila, da na obalno-kraškem območju primanjkuje prostora za shranjevanje in razkazovanje muzealij. V novem depojskem kompleksu naj bi med drugim prostor dobile muzealije iz Pokrajinskega muzeja v Kopru, Tehniškega muzeja Bistra, pa tudi Muzeja novejše zgodovine. "Muzealij ne bomo skladiščili in zaprli v stavbe, pač pa je pomembno to, da jih bomo lahko postavili na ogled," je še dodaja Širca.
Ohranitev vojaške zgodovine
Ministrici za obrambo Jelušičevi se zdi pomembno, da v Sloveniji ohranimo stare vojaške komplekse in jih preuredimo tako, da so uporabni za civilne oziroma turistične namene. "Za nas Primorce je še posebej pomembno, da se v kompleksu v Pivki ohranja del težke vojaške zgodovine, tako spomin na drugo svetovno kot tudi osamosvojitveno vojno," je ob podpisu pogodbe dejala Jelušičeva.