Umetnica je v objektiv ujela portrete in arabsko krajino. Foto: Galerija Photon
Umetnica je v objektiv ujela portrete in arabsko krajino. Foto: Galerija Photon
Slika iz videa Miodraga Manojlovića z naslovom Ordinary, 2007. Foto: Galerija Photon

V galeriji Photon so odprli razstavo fotografinje Manal Bin Amro. Na ogled je 15 srednje velikih fotografij, v katere je umetnica ujela portrete in arabsko krajino.

Dela fotografinje Manal Bin Amro poudarjajo medsebojno povezanost in interakcijo med ljudmi in njihovim okoljem ter vsakdanom. Nastale fotografije so posledica umetničine tehnike reprezentacije, s katero želi gledalcu podati podobo za kontemplacijo, je o delu fotografinje zapisal Paolo Sturiale iz italijanske agencije Sturiale Contemporary Arts, s katero galerija Photon pripravlja razstavo arabske umetnice.

Razstava je plod sodelovanja z italijansko agencijo in s kulturno fundacijo v Abu Dabiju. Tokrat so odprtje razstave v Sloveniji omogočili mladi arabski fotografinji, decembra pa načrtujejo, da se bo nekaj slovenskih umetnikov predstavilo v Abu Dabiju.

Manal Bin Amro se je rodila leta 1978 v Abu Dabiju. Na univerzi v glavnem mestu Združenih arabskih emiratov je študirala fotografijo in grafično oblikovanje. V svoja dela vnaša specifično občutje arabske tradicije in kulture, so zapisali v galeriji Photon.

Videoumetnost Bosne in Hercegovine
Obenem bodo v Photonu odprli tudi razstavo Videoumetnost Bosne in Hercegovine. Dogajanje v sodobni vizualni umetnosti (predvsem na področju videa) Bosne in Hercegovine je zelo zanimivo. Umetniki obravnavajo in predstavljajo različna vprašanja, težave in odnose med preteklostjo - v smislu politike, ideologije in zgodovine - in sedanjostjo, so zapisali v galeriji.

Razstavi bosta na ogled do 31. avgusta.