Na bienalu sodelujejo tudi slovenski ilustratorji. Foto: Mladinska knjiga
Na bienalu sodelujejo tudi slovenski ilustratorji. Foto: Mladinska knjiga
Bienale ilustracij
Ilustracije za otroke in mladino bodo na ogled do 30. julija. Foto: Cankarjev dom

Bienale ilustracij, ki so ga letos pripravili prvič, je na ogled postavil dela 45 hrvaških ilustratorjev ter umetnikov iz Avstrije, Italije, Slovenije, Slovaške in Irana. Ob slovesnem odprtju so podelili tudi nagrade, prva je bila izročena v roke Svjetlanu Junakoviću, drugo nagrado pa sta si enapravno razdelila Zdenko Bašić in Tomislav Tomić. Slovenske barve v Zagrebu zastopajo Suzana Bricelj, Zvonko Čoh, Kristina Krhin, Silvan Omerzu, Mojca Osojnik, Liljana Praprotnik Zupančič, Alenka Sottler, Damijan Stepančič, Ana Šalamun in Peter Škerl.

Poleg glavne nagrade, ki je dobitniku za prihodnje leto omogočila organiziranje samostojne razstave v galeriji Kovičevi dvori, in dveh enkovrednih nagrad so podelili tudi posebno priznanje organizacijskega odbora razstave za inovativen pristop k ilustraciji in dosežke na področju avtorske slikanice. Priznanje je šlo v roke Zvonimirju Balogu.

Spomin na Julija Klovića
Ob slovesnem odprju je spregovoril tudi hrvaški kulturni minister Božo Biškupić, ki je spregovoril o bogati tradiciji hrvaške ilustracije in opozoril predvsem na Julija Klovića, enega izmed največjih evropskih slikarjev miniatur svojega časa. Klović, ki je živel med letoma 1498 in 1578, je slikal tudi za rimskega papeža in za družino Medici v Firencah.