Razstava je bila prve tri mesece na ogled v Bordeauxu: v tem času je pritegnila več kot 100.000 obiskovalcev, kar je bilo kar za 40 odstotkov več od pričakovanj. Foto: EPA
Razstava je bila prve tri mesece na ogled v Bordeauxu: v tem času je pritegnila več kot 100.000 obiskovalcev, kar je bilo kar za 40 odstotkov več od pričakovanj. Foto: EPA
Nepremično razstavo Lascaux 2, ki so jo 200 metrov od znamenite jame odprli leta 1983, si bodo lahko obiskovalci še naprej nemoteno ogledovali. Foto: EPA

Jamo so za širše občinstvo zaprli, da bi zaščitili slikarije, kopije v naravni velikosti pa so izdelane do milimetra natančno. Galerija, ki jo osvetljuje le pridušena svetloba, daje obiskovalcu občutek, da se resnično sprehaja po jami, kjer lahko občuduje mojstrstvo, s katerim je prazgodovinski človek izkoristil hrapavo površino jamske stene za doseganje občutka globine.

Kot ugotavlja predsednik generalnega sveta francoskega departmaja Dordogne Bernard Cazeau, ki potujočo razstavo na obisku v Muzeju Field organizira, številni ne morejo obiskati njihovega muzeja, po zaslugi sodobnih tehnologij pa imajo priložnost, da slikarije približajo svetu.

Kopije še vedno izdelujejo
V muzeju v Lascauxu je sicer mogoče videti kopije polovice od skoraj 2.000 podob v jami, vendar pa so v izdelavi še nove kopije. Celota naj bi bila končana do leta 2016.

"Sikstinska kapela prazgodovinske umetnosti"
Slikarije v jami Lascaux, ki so jih leta 1940 odkrili štirje najstniki, vzneseni strokovnjaki pogosto opisujejo kot "Sikstinsko kapelo prazgodovinske umetnosti". Preden so jamo zaprli za javnost, si je slikarije v njej ogledalo več kot milijon obiskovalcev, kopije pa je videlo že deset milijonov.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so slikarije stare več kot 17.000 let, njihov namen in pomen pa kljub sedmim desetletjem študij še danes ostajata uganka. Razstava bo v Chicagu na ogled do 8. septembra.