Pablo Picasso: Ženska z modrim klobukom. Foto: EPA
Pablo Picasso: Ženska z modrim klobukom. Foto: EPA
Pablo Picasso
V Madžarski narodni galeriji bodo Picassova dela na ogled do 31. julija, v Parizu bodo razstavo španskega umetnika in njegovega švicarskega kolega odprli oktobra. Foto: EPA
Alberto Giacometti
Razstavo Picasso-Giacometti bodo v Parizu odprli oktobra, na ogled pa bo do januarja 2017. Foto: EPA

Razstava bo združila ustvarjanje obeh umetnikov v medijih slikarstva, kiparstva in grafike. Postavitev, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Giacomettijevim skladom s sedežem v Parizu, bo odprta od oktobra do januarja.

Umetnika pripadata dvema različnima generacijama: ko je namreč Picasso že slikal svoja prva kubistična dela, je bil Giacometti še otrok. Picasso se je rodil leta 1881 v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu, v Parizu, tedaj vodilnem umetniškem središču, pa se je ustalil leta 1904. Tam sta z Georgesom Braqueom v likovno umetnost zarezala s kubizmom, ki mu je bil svoj čas zapisan tudi Giacometti.

Picassov slogovni razvoj je prešel več faz, tehnik in materialov. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist in nato še rožnato obdobje (1904-1906; zaznamujeta ga sliki La toilette in Gertrude Stein). Med letoma 1906 in 1925 je v obdobju kubizma naslikal nekaj svojih najbolj znamenitih del, med drugim Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter vrsto kolažev. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Umrl je leta 1973 v Mouginsu.

Giacometti se je rodil leta 1901 v Stampi v Švici v kantonu Grisons. Njegov oče Giovanni je bil znan postimpresionistični slikar. Študiral je v Ženevi, Parizu in Rimu, kjer se je spoznal z egipčansko in staro primitivno umetnostjo, ki je nanj napravila močan vtis. Po ustvarjanju v kubističnem in postkubističnem slogu je nadaljeval z deformacijo figur, dokler jih ni razpotegnil v prepoznavne sloke postave, nekakšne nadrealistične metafore v bronu. V štiridesetih letih minulega stoletja je izdeloval majhne skulpture, ki so se zdele kot oddaljeni prividi. Umrl je leta 1966.

Picasso v Budimpešti
Picassova dela so te dni na ogled Madžarski narodni galeriji v Budimpešti. Pod naslovom Picasso - preobrazbe 1895-1972 je na ogled več kot 100 umetnikovih del in je doslej najobsežnejša predstavitev španskega umetnika v Budimpešti. Postavitev popelje po celotnem umetnikovem opusu, rdeča nit pa je preobrazba človekove figure. Med muzeji, ki so za to priložnost posodili dela, je tudi pariški Picassov muzej, prav tako muzeji iz Jeruzalema, Basla, Berna in Moskve. Poleg tega je na razstavo vključenih tudi nekaj del iz madžarskih javnih zbirk. Dela bodo v Budimpešti na ogled do 31. julija.


V spodnji galeriji si oglejte fotografije Picassovih del z razstave, ki je na ogled v Madžarski narodni galeriji v Budimpešti.