Ogledalo in okno, 1890–1910. Bahovac je umrl v Samoborju leta 1924. Del njegove fotografske zapuščine je bil že prikazan v Zagrebu in Samoborju, jeseni letos pa je programski svetovalec Foto Galerije Lang iz Samoborja imel  predavanje s projekcijami Bahovčevih fotografij v Muzeju dekorativnih umetnosti v Parizu. Foto: Emzin, Zavod za kreativno produkcijo
Ogledalo in okno, 1890–1910. Bahovac je umrl v Samoborju leta 1924. Del njegove fotografske zapuščine je bil že prikazan v Zagrebu in Samoborju, jeseni letos pa je programski svetovalec Foto Galerije Lang iz Samoborja imel predavanje s projekcijami Bahovčevih fotografij v Muzeju dekorativnih umetnosti v Parizu. Foto: Emzin, Zavod za kreativno produkcijo

Živel je v samem jedru mesta Samobor, v veliki družinski hiši in se amatersko, a strastno ukvarjal s fotografijo. Njegova zapuščina, ki obsega več kot 500 fotografij, je bila odkrita povsem po naključju pred desetimi leti in je zdaj del zasebne zbirke zbiratelja Josipa Horvata v Samoborju.

V NLB-jevi Galeriji Avla so odprli razstavo fotografij Franja Bahovca. Odprtja se bo udeležil kustos Želimir Koščević.

Stereografska tehnika
Pomen tega odkritja in prvih kritičnih ocen ne bi imel take teže, če ne bi šlo za fotografije, ki so posnete v posebni stereografski tehniki. Stereofotografija je bila še posebej priljubljena med ljubiteljskimi fotografi na prehodu iz 19. v 20 stoletje.

Črno-beli diapozitivi na steklu, ki se zdaj nahajajo v zasebni zbirki, slikajo Franja Bahovca kot izjemno veščega amaterskega fotografa, katerega interes je bil s stereokamero ujeti vsakdanje vtise iz zasebnega življenja, lokalnega dogajanja in okolice, pa tudi motive iz mest in držav, ki jih je obiskal na potovanjih - v Prago, Dunaj, London, Trst in New York.

Oglejte si nekaj utrinkov z razstave.