Inštalacija Zeljna glava (2016) je delo portugalskih umetnikov Joaa Marie Gusmae in Pedra Paive. Sejem je razdeljen na osem sektorjev, ki zajemajo širok spekter umetniških medijev, od slikarstva, fotografije in performansa v živo do kiparstva, inštalacij, filma in videa. Foto: EPA
Inštalacija Zeljna glava (2016) je delo portugalskih umetnikov Joaa Marie Gusmae in Pedra Paive. Sejem je razdeljen na osem sektorjev, ki zajemajo širok spekter umetniških medijev, od slikarstva, fotografije in performansa v živo do kiparstva, inštalacij, filma in videa. Foto: EPA
Art Basel
Zdi se, da Art Basel že leta ni bil tako družbeno in politično angažiran. "Po vsem svetu se soočamo z velikimi političnimi težavami, kar seveda umetnikom ponuja na pretek gradiva za razmislek," je komentiral Spiegler. Foto: EPA

Direktor sejma Marc Spiegler za letos obljublja še večjo kakovost kot sicer. "Živimo v negotovih časih. Takšni časi pa zahtevajo še močnejši sejem," so njegove besede. Posebej je poudaril, da letošnja izdaja ponuja še kakovostnejša starejša dela, kot jih je bilo na sejmu mogoče videti v preteklih letih.

Art Basel je tudi sejem, ki se nikoli ni pretirano podrejal trendom. Tako so bili že lani v središču klasiki moderne, kot so Pablo Picasso, Marc Chagall ali Max Beckmann, katerih dela se na trgu z umetninami pojavljajo vedno redkeje.

Ne zapirajo se v slonokoščeni stolp
Letošnja izdaja sejma med drugim prinaša delo, ki tematizira tragedijo utopljenega sirskega dečka, ter inštalacijo, ki uporabi "nesmrtonosna" orožja, praviloma uporabljana pri ustavljanju protestnikov - zdi se, da Art Basel že leta ni bil tako družbeno in politično angažiran. "Po vsem svetu se soočamo z velikimi političnimi težavami, kar seveda umetnikom ponuja na pretek gradiva za razmislek," je komentiral Spiegler.

Sprejmejo manj kot tretjino prijavljenih galerij
Na Art Baslu, ki velja za najpomembnejši sejem umetnosti 20. in 21. stoletja, letos sodeluje 286 galerij iz 33 držav, od tega je več kot 90 odstotkov stalnih gostov sejma. Med njimi so tudi letos velikani iz branže, kot so Hauser & Wirth, Thomas Zander, Thaddaeus Ropac ali White Cube. Za umestitev na sejem se je sicer potegovalo okoli 900 galerij.

V času, ki ga zaznamujejo vojne, terorizem in begunska kriza, je po Spieglerjevih besedah na sejmu predstavljenih tudi precej del z močnim političnim sporočilom. Med njimi je denimo orjaška instalacija z naslovom Kultura strahu - iznajdba zla, ki jo je ustvaril francoski umetnik Kader Attila. Predstavljena je v sklopu, ki nosi naslov Unlimited (Neomejeno).

Aj Vejvej tudi v Baslu
V omenjenem sklopu je sicer predstavljenih 88 del izjemno velikih dimenzij. Med njimi pozornost vzbuja tudi Bela hiša kitajskega umetnika in aktivista Aj Vejveja, umetnica Chiharu Shiota pa je v njem zastopana z instalacijo, v kateri se ukvarja z vprašanjem identitete.

Za zbiratelje, direktorje muzejev in druge povabljene gostje je sicer sejem odprt že od torka. Art Basel se bo končal v nedeljo. Vsega skupaj pričakujejo približno 89 tisoč obiskovalcev.