Avtorja iščeta nove načine izražanja, poudarke in izhodišča, zato se je skozi leta njuna ustvarjalnost razvijala od klasičnih slik, kipov, grafičnih del in ilustracij v smer videa, instalacij in performansov. Foto: Galerija Alkatraz
Avtorja iščeta nove načine izražanja, poudarke in izhodišča, zato se je skozi leta njuna ustvarjalnost razvijala od klasičnih slik, kipov, grafičnih del in ilustracij v smer videa, instalacij in performansov. Foto: Galerija Alkatraz

O tem so prepričani v Galeriji Alkatraz na Metelkovi, kjer bodo zvečer odprli razstavo kitajske umetnice in slovenskega ustvarjalca, ki se bosta predstavila z novim delom Ikone socializma. Delo, ki vključuje različne medije, predstavlja ikone socializma kot simbol preteklosti, sedanjosti in vizijo prihodnosti, so zapisali v galeriji.

Umetnika bosta med drugim predstavila zvezdo kot simbol sprememb v družbi. Zvezdo, ki je zgrajena iz zidakov ter ne temelji na špekulativnem denarju. Projekt je bil izveden v Cukrarni, rezultat pa je video z naslovom Nova zvezda solidarnosti. Nocoj bosta umetnika projekt nadgradila v smislu predstavitve dela skozi različne medijske pristope.

Kitajka, ki je že 30 let Ljubljančanka
Hvičin Vang
je leta 1978 na Kitajskem končala študij kitajskega slikarstva, lepopisja in oljnega slikarstva. V Ljubljano je prišla leta 1982. Po izpopolnjevanju v grafiki pri Zvestu Apolloniju je izobraževanje nadaljevala še pri Emeriku Bernardu, izkušnje pa si je nabirala tudi v Gröningenu na Nizozemskem. Avtorico zanimajo predvsem slikanje, grafika, ilustracija, kaligrafija, video, performans in ambientalna postavitev, zadnje čase pa še zlasti iskanje povezav z umetniki različnih umetniških praks.

Od leta 1981 je imela več kot 30 samostojnih razstav doma in v tujini. Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah po Evropi in na Kitajskem. Njena dela najdemo v številnih zbirkah po vsem svetu. Sodeluje z več kitajskimi in tajvanskimi revijami, v katerih promovira tudi slovensko kulturo. Leta 2005 jo je revija Slovenian Times izbrala za tujko leta.

Metod Frlic se je rodil leta 1965 v Suši v Poljanski dolini. Po Šoli za oblikovanje in fotografijo se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost, smer kiparstvo. Diplomiral je leta 1989 pri Luju Vodopivcu in pri njem nadaljeval podiplomski študij. Vsa leta je veliko potoval, živel je v Nemčiji in na Japonskem. Predava na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.