El Grecovega Sv. Janeza Evangelista je madžarskemu muzeju za čas razstave posodil madridski Prado. Foto: Reuters
El Grecovega Sv. Janeza Evangelista je madžarskemu muzeju za čas razstave posodil madridski Prado. Foto: Reuters
Po sledeh Jezusa - El Grecov sv. Janez
Razstava Po sledeh Jezusa - El Grecov sv. Janez je naslednja v nizu razstav, v katerem madžarski Muzej lepih umetnosti predstavlja velika imena evropskega slikarstva. Foto: Reuters
Tician: Portret doža Marcantonia Trevisanija (okoli 1553)
Z beneško renesanso, ki je močno vplivala na njegovo slikarstvo, se je El Greco srečal v Ticianovi delavnici. Foto: Muzej lepih umetnosti (Budimpešta)

Osrednji eksponat razstave je El Grecova slika Sv. Janeza Evangelista, katero je Madžarom za čas razstave - ta bo na ogled do 5. februarja - posodil madridski Prado. Razstavo dopolnjuje nekaj več kot 40 del iz stalne zbirke budimpeškega muzeja. Nekatera so dela El Greca, v čigar slikarstvu se združujeta manierizem in renesančni slog beneške šole, druga pa so dela predstavnikov umetniških šol, ki so vplivale na El Grecov slog. Iz opusa leta 1541 na Kreti rojenega slikarja so na ogled še upodobitve spokornice Marije Magdalene, sv. Andreja in sv. Jakoba mlajšega. Sicer skromno število slik dobro ilustrira El Grecovo slikarstvo, saj so ravno upodobitve apostolov in drugih novozaveznih likov predstavljale pomemben del njegovega opusa. Slikar s pravim imenom Domenikos Theotokopulos je namreč tudi v štirih desetletjih, ki jih je preživel v Španiji, bolj kot za premožne posvetne naročnike slikav po naročilu Cerkve.
Od bizantinskih ikon prek Ticiana do Michelangela
El Greco ni edino veliko ime razstave Po sledeh Jezusa - El Grecov sv. Janez. V budimpeškem muzeju so na ogled tudi dela tako velikih mojstrov, kot so Tintoretto, Paolo Veronese in Jacopo Bossano. Njihovo slikarstvo skupaj z nekaterimi bizantinskimi ikonami iz 15. in 16. stoletja pojasnjuje genezo El Grecove ustvarjalnosti. Krečan je v svojem zgodnjem obdobju slikal pod močnim vplivom krečansko-bizantinske sakralne umetnosti, katere prvine je zaznati v El Grecovem celotnem opusu; tudi v poznih delih.
Leta 1566 se je El Greco preselil v Benetke, kjer se je uril v delavnici velikega Ticiana. V letih, ki jih je preživel pri Ticianu, je El Greco od maloformatnega slikarstva, značilnega za bizantinske ikone, prešel k večjim formatom in tudi posvetnim prizorom. Poleg Ticiana je na El Greca močno vplival tudi Michelangelo. Njegova umetnost ga je povsem prevzela, ko se je jeseni 1570 preselil v Rim. Michelangelova umetnost je v Budimpešti predstavljena z reprodukcijama marmornega reliefa in slike.
Serija razstav, posvečena velikim mojstrom evropskega slikarstva
Prvo v seriji razstav Geniji in mojstrovine so v Muzeju lepih umetnosti v Budimpešti pripravili leta 2006 ob 100. obletnici delovanja muzeja. Gre za serijo razstav, ki predstavljajo največje likovne mojstre evropske umetnosti, katerih dela so zastopana tudi v stalni zbirki muzeja. Zbirka je zares bogata, saj so v njej zastopana tudi dela Rafaela, Correggia, Ticiana, Veroneseja, Petra Bruegla starejšega, Adolfa Menzla, Moneta, Maneta in še mnogo drugih.
Polona Balantič
Spodaj vam predstavljamo še nekaj renesančnih mojstrovin iz stalne zbirke budimpeškega muzeja lepih umetnosti.