Freska Ecce Homo pred restavracijo in po
Freska Ecce Homo pred restavracijo in po "restavraciji". Foto: EPA
Jezus opičnjak, Borja, Ecce Homo
Potem ko je novica o ponesrečeni restavraciji zaokrožila po spletu, so se v cerkev začele zgrinjati množice obiskovalcev. Njena glavna atrakcija je prenovljena freska. Foto: EPA
Jezus opičnjak, Borja, Ecce Homo
Fresko je na lastno pest "restavrirala" upokojenka Cecilia Giménez. Foto: EPA

nikoli ne bi doživela takšne mednarodne pozornosti. Zdaj slovita podoba Jezusa, ki v resnici spomni na vse kaj drugega, je dobila že svoj profil na Twitterju, cel kup spominskih artiklov, zdaj pa so mu krajani posvetili še umetniški center.

Prvotno ogorčenje krajevnih oblasti zaradi ponesrečenega "restavratorskega" posega na freski iz 19. stoletja se je že davno poleglo. Takoj zatem, ko so v cerkvi Santuario de Misericordia naštevali več obiskovalcev kot kdaj prej. V vasico blizu Zaragoze so se začele zgrinjati množice turistov prav z namenom, da bi videli fresko z nerazpoznavnim bitjem. Freska je prvotno predstavljala Kristusa s trnovo krono na glavi iz prizora Ecce Homo. Krajevni umetnik Elias Garcia Martinez (1858–1934) je konec 19. stoletja Kristusa naslikal v realistični maniri, z v nebo zazrtim pogledom, v katerem prepoznamo pozen odmev zamaknjenih svetniških pogledov baročne tradicije.

Restavrirana različica je, če smo zelo prizanesljivi, izgubila nekaj fine modelacije, trnova krona in Jezusova brada sta se zlili v eno, tunika je prej podobna rdečerjavi gmoti kot nežno padajoči tkanini, svetle protagonistove oči pa je zamenjal hladen, črn pogled. Od izvirnega Jezusa je ostalo bore malo, novo podobo pa primerjajo z opičnjakom, ježem ali celo pošastjo.

Glavna turistična znamenitost vasice
Danes 85-letna upokojenka Cecilia Gimenez se je fresko odločila obnoviti, potem ko je ta zaradi vlage pospešeno razpadala. Dela se je brez vsakršnih pooblastil lotila lastnoročno, ker pa je cerkev ves čas odprta, nihče ni opazil, kaj redna obiskovalka počne, dokler ni bilo prepozno. Freska je postala prava senzacija, zato ji v kraju posvečajo nov umetniški center, s katerim po besedah župana Eduarda Arille želijo dodatno spodbuditi turizem (Borjo letno obišče 30.000 turistov).

Center stoji v bližini cerkve iz 16. stoletja, obiskovalcem pa bo predstavil zgodbo, kako je popolnoma pozabljena freska postala viralni fenomen. Postavitev bo vključevala fotografije in videoposnetke, ki bodo osvetljevali samo restavracijo. Na voljo bodo prazna platna, kjer bodo obiskovalci lahko naslikali svojega Jezusa, freski pa bo posvečena cela vrsta prodajnih artiklov, od majic in knjig do skodelic in steklenic vina. Tudi amaterska restavratorka ne bo ostala praznih rok, saj ji obljubljajo delež od prodaje spominkov.