Razstava Slovenke v dobi moderne bo na ogled do sredine marca 2012. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Razstava Slovenke v dobi moderne bo na ogled do sredine marca 2012. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Karikatura iz Ilustriranega Slovenca leta 1928. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so odprli občasno razstavo Slovenke v dobi moderne, ki jo je v okviru medinstitucionalnega sodelovanja pripravilo več ustanov: Muzej novejše zgodovine Slovenije, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Mestni muzej Krško, Mestni muzej Radovljica, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski šolski muzej in drugi zunanji sodelavci.

Štiri obdobja, štirje tematski sklopi
Na razstavi so predstavljena štiri pomembnejša obdobja zgodovine, od revolucionarnega leta 1848 do konca 2. svetovne vojne, v katerih so se Slovenke odzivale na različne načine v družbenem, kulturnem, političnem in javnem življenju. Razstava je razdeljena na tematske sklope Avstrijsko cesarstvo/Avstrijsko-Ogrska monarhija (1848–1914), Prva svetovna vojna (1914–1918), Kraljevina SHS/Jugoslavija (1918–1941) in Druga svetovna vojna (1941–1945).

Družbeno angažirane ženske
Skozi ogledalo predmodernih in modernih paradigem, ki so se v drugi polovici 19. stoletja in v prvi polovici 20. stoletja odražale v zahodnoevropskem duhovnem svetu predvsem kot domena moških, so na razstavi v okviru muzejskih predmetov predstavljeni različne vsebine, razmišljanja in delovanje takratnih vidnejših posameznic na Slovenskem, idejne smernice ženskega gibanja, različne družbene in kulturno-umetniške dejavnosti žensk, društva in zveze, ženski časopisi ter tiste posameznice, ki so imele vidnejše mesto v emancipacijskem zavedanju žensk kot enakopravnih članic družbe pri upravljanju in odločanju na političnem in občečloveškem področju življenja našega naroda, je v spremnem besedilu razstave zapisala vodja projekta Mateja Tominšek Perovšek.