Slavni avtoportret morda sploh ni avtoportret. Foto: Biblioteca Reale di Torino
Slavni avtoportret morda sploh ni avtoportret. Foto: Biblioteca Reale di Torino
Zadnja večerja
Leonardo da Vinci: Študija šestih figur
Poleg spornega avtoportreta so na razstavi še druge skice in načrti. Foto: EPA

Risba, narisana z rdečo kredo, je dolga leta veljala za da Vincijev avtoportret, po mnenju nekaterih strokovnjakov pa to sploh ni, saj naj bi nastala, ko je bil Leonardo star okoli štirideset let, človek na risbi pa je veliko starejši.

Slog slikanja je dokaz
Eden vodilnih strokovnjakov za Leonarda Pietro Marani pravi, da način risanja dokazuje, da je risba nastala, ko je bil da Vinci star okoli 40 let, kar izključuje možnost, da bi bil to avtoportret. Marani pojasnjuje, da je bil takšen stil za Leonarda značilen okoli leta 1490, ko je živel v Milanu. Takrat je delal tanke, ostre poteze, v poznejšem obdobju svojega ustvarjanja pa so se poteze omehčale. Pietro Marani je prepričan, da je risba v resnici študija enega izmed apostolov pri zadnji večerji.

Tisti, ki menijo, da risba ni umetnikov avtoportret, so od konca 20. stoletja to že večkrat dokazovali, nove razprave pa je spodbudila novoodprta razstava del Leonarda da Vincija, ki so jo v senci zimskih olimpijskih iger konec preteklega tedna odprli v Torinu. Na razstavi so poleg sporne risbe, ki jo le redko razstavljajo, saj izpostavljanje svetlobi povzroča njeno bledenje, na ogled tudi druge skice in načrti renesančnega mojstra.

Splošno prepričanje ostaja isto
Avtorji razstave risbo še vedno označujejo za Leonardov avtoportret, saj je sicer prevladujoče mnenje, da je nastala leta 1512 ali pozneje, ko je bil umetnik star že več kot 60 let.