Za da Vincijeva dela vlada veliko zanimanje tudi med mediji. Foto: EPA
Za da Vincijeva dela vlada veliko zanimanje tudi med mediji. Foto: EPA
V Oxfordu bodo odprli kar štiri razstave.
Maketa da Vincijevega izuma
Evropa bo v znamenju del Leonarda da Vincija. Foto: EPA

Razstavo so naslovili Leonardov duh, gre pa za del mednarodnega projekta Sveta Evrope Univerzalni Leonardo, v katerem bodo posebne postavitve o geniju iz Vincija pripravili na razstaviščih petih evropskih mest. Prvo razstavo - na ogled bo do januarja 2007 - so torej pripravili v Italiji, sledile pa bodo še postavitve v Oxfordu, Londonu, Budimpešti in Münchnu.

Oxford se ni zadovoljil z eno razstavo
V vsakem mestu bodo pri ustvarjanju postavitve raziskovali različen vidik da Vincijevega opusa, po Firencah pa se bo velikemu umetniku, izumitelju, arhitektu in inženirju poklonil Oxford. V tem britanskem vseučiliškem mestu bodo pripravili več razstav, in sicer Leonardo in matematika, ki bo na ogled v Muzeju zgodovinskih znanosti, postavitev Oxfordske zbirke v Pinakoteki Kristusove cerkve, Leonardove rastline bodo na ogled v Botaničnem vrtu oxfordske univerze, v Muzeju Ashmolean pa bodo predstavili Leonardove interpretacije.

Od Otoka do naše sosede
V londonskem muzeju Victoria & Albert bo nato odprtje razstave Leonardo, izkušnja, eksperiment in koncepcija, v Budimpešti na Madžarskem bodo jeseni pripravili razstavo Leonardo da Vinci in drugi umetniki: skulpture in risbe (v Muzeju lepih umetnosti), ciklus postavitev, posvečenih da Vinciju pa bo končala razstava Leonardo: Marija z otrokom v münchenski Stari pinakoteki.

Kompleksen razstavni projekt
Projekt, ki ga usklajujejo iz londonske pisarne Universal Leonardo Bureau, naj bi na znanstveni podlagi skušal na novo osvetliti delo Leonarda da Vincija in njegov proces ustvarjanja. Svet Evrope od leta 1954 pripravlja letne umetniške razstave, ki predstavljajo 'evropski duh' in so navadno potujoče postavitve. Letos so se odločili nekoliko drugače, saj 28. umetniška razstava, ki je posvečena Leonardu da Vinciju, obsega kompleksen razstavni projekt Univerzalni Leonardo.