Krški likovniki so pripravili svojo prvo kiparsko razstavo. Foto: Goran Rovan
Krški likovniki so pripravili svojo prvo kiparsko razstavo. Foto: Goran Rovan
Mentor Lovro Inkret in predsednica Društva OKO Branka Pirc. Foto: Goran Rovan

Dela za prvo razstavo kiparskih del, ki jo je 21 članov krškega Društva likovnikov OKO postavilo na ogled, so nastajala kar dve leti. Najprej so ti ustvarjali pod mentorstvom kiparke in medaljerke Vladimire Štoviček, potem pa je bil njihov mentor akademski kipar Lovro Inkret. Predsednica društva Branka Pirc, ki je najprej predstavila nastale izdelke, je potem spregovorila še o prvi mentorici, ki je pred časom umrla. Svoje mnenje in vtise o tej kiparski delavnici pa je na otvoritvi delil z obiskovalci tudi Lovro Inkret. Otvoritev je popestrila Brencl Banda.

Ustvarjali so plakete in figure
Razstavljene izdelke, povečini iz gline, nekaj pa tudi iz lesa, je ocenila tudi Nina Sotelšek, ki je med drugim povedala: "Prvi sklop izdelkov, ki so jih pripravili tečajniki kiparskih delavnic, člani društva likovnikov Krško OKO, so plakete s portretno vsebino. Odločili so se za upodabljanje markantnih osebnosti lokalnega okolja, ki so zaznamovale svoj prostor in čas. Razstavljavci so svojim portretirancem želeli najprej vtisniti podobnost, nato značajske poteze in ustvarjalno silo, ki je zaznamovala njihovo življenjsko poslanstvo. Ker gre za historične portrete v stari medaljerski tehniki ploskega reliefa, so se morali kar najbolj približati tudi kiparskemu načinu upodabljanja tistega časa, za katerega je značilna frontalna drža glave, uravnotežen izraz obraza, shematizirano oprsje in nasploh idealizacija portretirančeve podobe, ki s pomočjo atributov razkriva tako njegovo stanovsko pripadnost, kot življenjsko vokacijo. Drugi sklop izdelkov predstavljajo male plastike. Glavni motiv ustvarjalcev sta ženski akt in živali. Živali so tu poetizirane, poudarjene so njihove pozitivne lastnosti. So simpatične, vedre in pozitivne, saj s svojo prisotnostjo bogatijo človekov vsakdan in ga dopolnjujejo. Tema živali tu ni idejni problem, ampak nakazuje raziskovanje telesnosti. Ustvarjalci težijo k tradicionalni prezentaciji telesa, kjer se podoba dobesedno utelesi v izbranem materialu."
Po mnenju Sotelškove bodo razstavljena kiparska dela, ki jih je treba gledati v kontekstu, v katerem so nastala, pripomogla k nadgradnji ljubiteljske kulture v Krškem, saj se je 21 avtorjev po večini prvič spoprijelo s kiparskim medijem in doseglo novo stopnjo razvoja v svojem raziskovanju likovnega izražanja.

In kdo so avtorji?
Mija Baškovič, Branka Benje, Vera Cerle, Hedvika Cener, Andrej Čebular, Nena Dular, Drago Gošek, Iva Gošek, Marjan Jamnik, Meta Kuplenik, Daniela Meke, Nevenka Mulej, Jožica Petrišič, Branka Pirc, Tatjana Potokar, Andrea Prevejšek, Mihaela Prevejšek, Bernard Pungerčič, Zvonko Skalicky, Stane Udvanc
in Katarina Zakšek.

Za MMC Goran Rovan