Mala črna obleka sodi med obvezne kose ženske garderobe, ki ne gre nikoli iz mode. Foto: Foto: Peter Giodani
Mala črna obleka sodi med obvezne kose ženske garderobe, ki ne gre nikoli iz mode. Foto: Foto: Peter Giodani
Porcelan
Lanska razstava Belo zlato je prek obsežne muzejske zbirke porcelana predstavljala njegovo zgodovino v Evropi od začetka 18. stoletja do danes. Foto: Narodni muzej
Belo zlato in zlata vredna mala črna

V Narodnem muzeju so odprli razstavo Belo zlato in zlata vredna mala črna, na kateri predstavljajo kolekcijo sodobnih malih črnih oblek, nastalih z reciklažo črne preje, ki je ostala po omenjeni razstavi, na kateri so lani predstavljali zgodovino porcelana.

Nit je bila del scenografije razstave, ki sta jo zasnovala Vid Zabel in Barbara Žunkovič. Povezovala je konstrukcijo medeninastih okvirjev in ustvarjala prosojne zidove, ki so razmejevali posamezna poglavja razstave. Ker 42 kilometrov niti, kolikor je je ostalo, potem ko so pospravili razstavo, niso hoteli zavreči, so se odločili, da povabijo k sodelovanju Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani.

Z oblikovalskim izzivom so se spoprijele študentke oblikovanja oblačil oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovaje Naravoslovnotehniške fakultete pod mentorstvom prof. Almire Sadar. "Imeli smo prejo in s študentkami smo jo pregledovali in se pogovarjali, kako začeti. Jasno je bilo, da bodo nastale črne obleke, zato smo si izbrali temo Mala črna obleka," pravi priznana oblikovalka. Študentke so preizkušale različne tekstilne tehnike, kot so pletenje, kvačkanje, tkanje, strojno šivanje čipke, prepletanje in vezenje, na koncu pa si je vsaka izbrala svojo tehniko, ki jo je speljala v oblačilo.

Nit, keramika in koliščarji
Po besedah Mateje Kos iz Narodnega muzeja sta bili nit in keramike povezani že v zgodovini. Po enem izmed zgodnjih načinov okraševanja keramike so z odtiskovanjem vrvice v svežo glino ustvarili zanimivo teksturo, tako imenovano vrvičasto keramiko. Primer takega okraševanja je koliščarska keramika z Ljubljanskega barja.

Ker si v muzeju prizadevajo delovati trajnostno, so se že ob postavljanju razstave Belo zlato odločili, da bodo vse uporabljene materiale reciklirali. Vitrine so tako porabili za opremo muzejskega arhiva in restavratorske delavnice, medenino pa prodali.
Spodaj si lahko ogledate video o postavitvi razstave Belo zlato.

presledek. black thread on brass profile from presledek. on Vimeo.

Belo zlato in zlata vredna mala črna