Razstave
(3)
Marko Jakše
Marko Jakše je eden naših najbolj izrazitih, prepoznavnih, avtentičnih in eruptivnih figurativnih slikarjev. Leta 1987 je končal ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, od takrat živi kot svobodni umetnik. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, za svoje delo je prejel več domačih in mednarodnih priznanj in nagrad. Nagrado Prešernovega sklada je med drugim prejel tudi za razstavo Rožnati dim, ki je bila maja 2013 na Gospodarskem razstavišču. Foto: Marko Jakše/KID Kibla

Dodaj v

Mariborski umetnostni sejem: nakup umetnine je nakup delčka zgodovine

V Kibla Portalu od 15. do 21. decembra
15. december 2016 ob 14:49
Maribor - MMC RTV SLO

Že drugo leto zapored Kibla organizira Mariborski umetnostni sejem (MUS) s paleto del sodobnih umetnikov in letos tudi z mednarodno udeležbo.

Na letošnji izvedbi MUS-a bo v sedmih dneh dogajanj mogoče videti dela in spregovoriti z več domačimi in tujimi umetniki, ki se bodo na sejmu tudi osebno predstavljali. Sejem je prodajne narave, tako da bo razstavljena umetniška dela mogoče kupiti, v soboto pa se obeta velika javna dražba. Dogajanje vključuje še pogovore z umetniki, oglede različnih umetniških videov in okrogle mize.

Na ogled in na prodaj bodo med drugim dela Marka Jakšeta, Sandija Červeka, Viktorja Šesta, Ane Pečar, Jasne Klare Kozar, Boruta Popenka, Eve Petrič, Uroša Weinbergerja, Irene Ocepek, Andreja Brumna Čopa in še nekaj drugih umetnikov.

Velika javna dražba umetniških del bo v soboto, 17. decembra, ob 18. uri v Kibla Portalu. Celotni seznam umetnikov si lahko pogledate tukaj.


Čas, v katerem živimo
Namen MUS-a je med drugim ljudem še bolj približati umetnost, jo predstaviti na poljuden način, hkrati pa omogočiti obiskovalcem tudi osebno srečanje s sodelujočimi umetniki.

"Nakup slike sodobnega umetnika pomeni nakup delčka zgodovine, spodbudo kreativnosti ter dvig prepoznanja pomembnosti nacionalne kulture. Umetnine odražajo čas in z močno vsebino preživijo stoletja, kar omogoča nesmrtnost – ne le umetnika, temveč pogosto tudi vizionarskega kupca," so med drugim zapisali organizatorji.

Sejem bodo uradno odprli drevi ob 18. uri v Kibla Portalu, sledil bo teden umetniških in drugih spremljevalnih dejavnosti, med drugim bodo na sporedu tudi druženja z umetniki in umetnostnimi strokovnjaki. Letošnji MUS bo odprt do 21. decembra.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
povzetek
# 15.12.2016 ob 16:33
To ni noben sejem, ampak prodajna razstava. Saj je prav, da se nekaj premika, ampak privabiti 3 galerije in razstaviti nekaj del kopice lokalnih umetnikov in zraven še nekaj predavati in neke delavnice, ni ravno presežek trenutnega stanja na slovenskem umetnostnem trgu. V resnici smo to že neštetokrat videli v javnih inštitucijah. Da bi se z avstrijsko Štajersko povezali jim najbrž niti na misel ni prišlo. Tam je več galerij in zbirateljev. Upam, da imajo vsaj adresar vseh lokalnih (zobo)zdravnikov in odvetnikov, sicer je vse skupaj zgolj samopromocija organizatorjev in nastopačev/jočih in bodo umetniki še enkrat nategnjeni.
crtomirjansa
# 16.12.2016 ob 19:59
Pa se kako res!
samogledam
# 15.12.2016 ob 20:46
To slikarsko delo ki ste ga objavili desno zgoraj bi jaz nikoli ne obesil na nobeno steno v hiši ali v podjetju, kaj šele da bi jo plačal.
Kazalo