Foto:
Foto:

Gre za morskega psa, konzerviranega v formaldehidu, s katerim je v svetu sodobne umetnosti zaslovel sporni britanski umetnik Damien Hirst. Slednjega je morda ravno ta uspeh spodbudil, da je pozneje še pogosto razstavljal nedotaknjena ali pa umetniško obdelana trupla živali.

Kupuje svoja lastna dela
Delo z naslovom Fizična nezmožnost smrti v zavesti tistega, ki živi, je Saatchi, ki slovi kot mecen mladih umetnikov, leta 1991 kupil za 50.000 funtov. Nemudoma po objavi ponudbe za odkup umetniškega dela so se v medijih pojavila ugibanja, kdo bi utegnil biti kupec. Kot najerjetnejša velja možnost, da skuša žival odkupiti kar Hirstov ameriški agent. To tudi dopušča špekulacije, da bo Hirstov morski pes pristal kar v njegovi lastni galeriji White Cube Gallery, za katere stalno zbirko je Hirst od Saatchija letos že odkupil 12 svojih umetnin.

Preporod umetnosti z morskim psom
Več kot 4 metre dolgo žival so umetniški izvedenci že ob njegovi predstavitvi javnosti opredelili kot začetno točko novega vzpona britanske umetnosti. Tega naj bi vodili mladi, ki se ne boje obravnave tabujev v sodobnem svetu kot tudi ne sodb konzervativnih predstavnikov ljudstva, ki v vsaki nenavadni potezi umetnikov vidijo leglo nespodobnosti.